Romsilva pregateste 180.000 de bucati pentru piata interna

Cei care isi planifica bugetul pentru Sarbatori ar trebui sa puna deoparte cel putin 200.000 de lei daca vor sa cumpere si un brad. Asta in cazul in care vor avea norocul sa gaseasca unul de la Romsilva, pentru ca brazii din import sint cu mult mai scumpi, cel mai ieftin costind 800.000 de lei. Preturile comunicate de Regia Padurilor variaza intre 65.000 de lei si 195.000 de lei, in functie de marime. Preturile includ TVA, dar pe piata vor fi mai mari pentru ca se adauga cheltuielile cu transportul si adaosul comercial. In plus, regula cererii si a ofertei va stabili nivelul preturilor. RNP a anuntat deja ca intentioneaza sa scoata pe piata 180.000 de brazi si molizi, dar acestia nu au ajuns inca in piete.

Abia saptamina aceasta, Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva incepe sa incheie contracte cu agentii economici pentru brazii care urmeaza sa fie pusi in vinzare. Brazii de la Romsilva vor concura cu cei adusi din import si cu cei crescuti in pepiniere. Acestia din urma, al caror pret de pornire este de circa 400.000 de lei, au avantajul ca pot fi pastrati pentru anul viitor si pot fi cumparati si din marile centre comerciale. De asemenea, au aparut oferte si de "brazi containerizati". Acesti brazi pot fi plantati in curte sau pot pur si simplu sa fie pastrati in containere afara. Preturile sint pe masura, mai ales ca sint importati: intre 500.000 si 20.000.000 de lei. Intrucit, in cele mai multe cazuri, bugetul romanilor este limitat, se asteapta ca vinzarile cele mai mari sa fie inregistrate de Romsilva, care, cel putin pina acum, are cea mai buna oferta.

Comenzile speciale, 100.000 lei/m

Solicitarile primite de Romsilva pentru exemplare cu inaltimi mai mari de 3,00 metri sint considerate comenzi speciale, iar pretul este stabilit de fiecare directie silvica in parte, pornind de la tariful minim de 100.000 lei/m.
Recoltarea pomilor se va face, potrivit Regiei, din regenerarile naturale cu o densitate excesiva. De asemenea, RNP a infiintat culturi specializate, de unde se recolteaza, inaintea Sarbatorilor de iarna, brazi si molizi. Ca si anul trecut, RNP spune ca circulatia brazilor va fi atent supravegheata, astfel incit sa fie depistate persoanele care-i taie ilegal si vor sa-i comercializeze.

Preturile la brazi, anuntate de RNP

65.000 lei cu inaltimea de 0,7 m-1,3 m
195.000 lei cu inaltimea de 2,01 m-3,00 m
Peste trei metri intra la categoria comenzi speciale si se calculeaza la 100.000 lei/m.
Preturile includ TVA


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.