Social 7 August 2009 15:28
Cel mai titrat film romanesc al acestui an, "Politist, adjectiv" a fost ales sa ne reprezinte la competitia pentru Oscar 2010, de catre un juriu format din critici de specialitate.
"Din punctul meu de vedere, este filmul cu cel mai mare potential sa traverseze Oceanul. Este filmul romanesc care a luat cele mai multe premii si a fost cel mai vizibil in circuitul festivalier. Porumboiu este cunoscut in SUA si cu <A fost sau n-a fost>. <Politist, adjectiv> are sanse la competitia de anul viitor, date fiind cronicile favorabile din presa americana. Pentru a-i creste sansele, e important sa participe sa fie selectat, in continuare, la festivaluri organizate in SUA. Foarte importante vor fi, insa, si investitiile pentru promovarea filmului, care au o pondere de 50% din succesul unei pelicule", a declarat Mihai Chirilov, membru al jurilui de selectie, potrivit NewsIn.

"Politist, adjectiv" prezinta povestea unui tanar politist din provincie, care isi pierde increderea chiar in legile pe care trebuie sa le aplice. Protagonistul peliculei este Dragos Bucur, care joaca alaturi de Vlad Ivanov si Cosmin Selesi. Filmul a fost lansat in luna iunie in cinematografele din Romania.

Umorul filosofic si stilul minimal al lui Porumboiu a incantat publicul sau chiar a starnit critici acerbe. Actiunea se petrece intr-un oras de provincie iar subiectul politienesc al urmaririi din filmele americane, nu are nimic de-a face cu scenele imaginate de Porumboiu. Aici, mediul ambient si personajele nu au fost decat un pretext pentru a crea o atmosfera dubitativa in jurul notiunii de constiinta. Un “socrate politienesc”, dupa cum l-a numit Costi Rogozanu, pe Vlad Ivanov aflat aici in rolul comandantului de politie, restabileste ordinea etica cu ajutorul Dictionarului Explicativ al Limbii Romane. Este punctul culminant si unul ditre cele mai gustate momente ale filmului.



In plan European, filmul lui Porumboiu a fost de asemenea, foarte apreciat. De la Cannes 2009, "Politist, adjectiv" s-a intors acasa cu premiul juriului si premiul FIPRESCI la categoria Un Certain Regard. Presa Americana a considerat acest film, unul dintre cele mai bune din cadrul festivalului. <<Filmul "Politist, adjectiv", al regizorului roman Corneliu Porumboiu, care a fost proiectat la Cannes in cadrul sectiunii Un Certain Regard, este de departe cel mai bun film din afara competitiei principale>>, nota publicatia LA Weekly.

Pentru a ajunge insa pe lista finala a nominalizarilor la categoria "Cel mai bun film strain", pelicula lui Porumboiu va trebui sa treaca de cea mai dura selectie, la care sunt inscrise, practic, pelicule din aproape 100 de tari. Membrii Academiei Americane de Film vor nominaliza, dintre acestea, cinci pelicule. Totusi, experienta din alti ani a demonstrat faptul ca gusturile americanilor in materie de film nu se potrivesc cu cele europene. Spre surprinderea noastra, acum doi ani, dupa ce a castigat Palme D'Or, filmul lui Cristi Mungiu, '4 luni 3 saptamani si 2 zile' nu a fost selectat si pentru competitia finala a Oscarului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.