"Carlos Sacalul" a contractat la preturi "promotionale" doua asasinate pentru o singura operatiune: al presedintelui SUA si al generalului roman de Securitate care defectase in State. Pentru Reagan, Gaddafi platea 100 de milioane de dolari. Pentru Pacepa, Ceausescu dadea doua milioane.

Dictatorul roman virase, in contul sotiei lui Carlos, deschis la Banca Romana de Comert Exterior, un acont de un milion de dolari. "Sacalul" si cele doua echipe de asasini urmau sa ajunga pe teritoriul american cu un submarin inchiriat. Gaddafi i-a recomandat lui Ceausescu un consilier pentru intreaga operatiune: Edwin P. Wilson. Consilierul Centrului de Informatii Externe al Securitatii, renumit traficant de armament, fusese comandantul unitatii speciale "Task Force 157" din Vietnam, care se ocupase cu asasinate politice si trafic de droguri.

Totul mergea perfect, pana in momentul cand Edwin P. Wilson, in urma afacerii de miliarde de dolari cu egiptenii, a cazut in plasa fiscului american. Interogat dur, super-agentul Wilson sfarseste prin a face declaratii complete, inclusiv asupra relatiilor cu regimurile din Libia si Romania. In 1983, este condamnat. Speriat, Ceausescu isi retrage toti agentii de legatura si incepe sa se gandeasca la schimbarea lui Plesita, sub epoca caruia se urzise planul

"Carlos" il avea pe lista pe Anwar El Sadat
In raportul sau din 1990, colonelul Sergiu Nica afirma ca CIE l-a folosit pe "Carlos Sacalul" pentru "neutralizarea tradatorului Pacepa". In scrisoarea sa, Virgil Magureanu pare a fi la curent cu actiunea anti-Pacepa, fiindca scrie ca Securitatea (CIE) a incercat, inca din 1979, sa-l angajeze pe "Carlos" pentru a-l asasina pe Pacepa. Sau, cum se exprima fostul director al SRI intre 1990-1996, pentru "a ajuta la executarea sentintei". Este vorba, desigur, de "condamnarea la moarte", dictata dupa "defectarea" generalului.

Pe "lista neagra" a "Sacalului" se aflase, pana la 5 octombrie 1981, "Big Boss". Adica presedintele Egiptului, Anwar El Sadat, condamnat la moarte de islamisti dupa semnarea celebrului Acord de la Camp David (1978), impreuna cu primul-ministru israelian Menahem Begin. Pe 6 octombrie 1981, "Sacalul", revenit pentru cateva zile la Budapesta de la Bucuresti, tocmai isi facea siesta in locuinta de pe strada Vend, cand "Steve" (Johannes Weinrich) a auzit la radio BBC: "Presedintele egiptean, Anwar El Sadat, a fost asasinat astazi, in jurul orei 15.00, de catre un comando integrist, in cursul defilarii militare, cu ocazia aniversarii evenimentelor din 1973" (Razboiul de Yom Kippur).

"Steve" l-a trezit imediat pe "Carlos" si, potrivit marturiei sale, i-a spus: "Scoala-te! Cineva ne-a luat-o inainte si l-a ucis pe Big Boss!". "Sacalul" s-a enervat: "Mizerabilii! Ne-au dublat cu altii, ca sa nu-l scape". Supararea "Sacalului" era lesne de inteles ca la mijloc era o prima de patru milioane de dolari. Atat valora "capul" lui Sadat, pentru Gaddafi, cel care ii ceruse staruitor lui "Carlos" sa-l execute pe "tradator".

Al-Zawahiri i-a luat fata Sacalului

Cel care a reusit sa-l asasineze pe Sadat era nimeni altul decat, astazi celebrul, Ayman Al-Zawahiri, care conducea la acea data "Jihadul islamic" egiptean. Oamenii sai, infiltrati printre militarii de la parada, au intors mitralierele de pe tancurile pe care defilau si au deschis focul asupra tribunei oficiale, mitraliindu-l pe Sadat si ranindu-l pe vicepresedintele Hosni Mubarak. Acesta din urma a avut inspiratia sa se culce imediat "la pamant" si astfel a scapat cu viata. Scapand viu din atentat, Mubarak i-a putut succede la putere lui Sadat.

Nascut in 1950, la Cairo, intr-o reputata familie de medici si cercetatori egipteni, Ayman Al-Zawahiri a devenit el insusi un reputat medic, in cartierul bogat Maadi din Cairo, unde si-a deschis o clinica luxoasa. Dupa atentatul islamist contra lui Sadat, Zawahiri - creierul complotului - a fost arestat si a ramas in inchisoare pana in 1984, cand a fost eliberat din lipsa de probe.

Ulterior, Zawahiri a devenit numarul doi in Al-Queda, dupa Osama ben Laden. Americanii insa l-au socotit intotdeauna "creierul" Al-Queda. Osama ben Laden nu a luat niciodata o hotarare importanta, inainte de a se consulta cu doctorul Zawahiri. Dar "Carlos" mai avea si alte contracte de asasin international. Presedintele Libiei, Moammar Gaddafi, ii ceruse lui "Carlos", pe langa asasinarea lui Sadat, si asasinarea presedintelui SUA, Ronald Reagan. Gaddafi pusese in joc un premiu record, de 100 de milioane de dolari, daca presedintele SUA era asasinat. In plus, "Carlos" mai avea propuneri de asasinate, comandate de Bucuresti (CIE) si Damasc, care urmau sa fie negociate.

Comanda de la Gaddafi si Ceausescu

"Sacalul" luase asadar la "pachet" asasinarea presedintelui SUA, Ronald Reagan, si a generalului fugar I.M. Pacepa. "Capul lui Reagan" (comanda a lui Gaddafi) valora - daca era asasinat - 100 de milioane de dolari; "capul lui Pacepa" (comanda a lui Ceausescu) valora doua milioane de dolari, din care un milion de dolari a fost virat imediat in contul lui Magdalena Kopp de la BRCE.

Preluand solicitarea lui Gaddafi, "Carlos" a preluat si cererea lui Ceausescu. Era prima data in istoria asasinatelor politice cand un terorist celebru se angaja cu doua echipe, in paralel, sa lichideze doua "tinte": mai intai Pacepa, apoi Reagan. Aici erau doua mari "probleme": cum se deplasau in SUA echipele lui "Carlos" si unde era localizat Pacepa, aflat sub protectia CIA?

Gaddafi a venit in ajutorul lui Ceausescu si CIE recomandandu-l pe unul dintre traficantii internationali de arme, cu intinse "legaturi" in CIA, fostul comandant al unitatii speciale "Task Force 157" din Vietnam, Edwin P. Wilson. "Task Force 157" fusese o unitate a ONI (Office of Naval Intelligence) - serviciul secret al marinei militare a SUA (din care a facut parte si John Kennedy. Unitatea care actiona in Vietnam fusese creata la cererea expresa a lui Henry Kissinger, pentru obiective mult prea "sensibile" pentru a fi incredintate CIA. Ceea ce spune totul despre profilul "Task Force 157": asasinate politice, trafic de arme si trafic de droguri.

Edwin P. Wilson, consilierul CIE pentru atentat
Dupa desfiintarea lui "Task Force 157" - in anul 1977 - Edwin Wilson se asociase in afaceri cu Ted Shackley, cel care asigurase pana atunci legatura CIA cu "Task Force 157", la compania "API Distributions". Cu ajutorul generalului (r.) Richard Secord, sub ale carui ordine lucrasera in Vietnam, devenit dupa 1981 consilier al Departamentului de Stat pe probleme de Aparare. Wilson si Shackley castigasera miliarde de dolari din vanzarile de arme catre guvernul egiptean, profitand de euforia egipteano-israeliana dupa Acordul de la Camp David.

Pentru aceasta afacere, care a generat un imens scandal in SUA, determinandu-l pe generalul Secord sa demisioneze, Edwin Wilson infiintase "Egyptian American Transport and Services Corporations" (EATSCO), unde se asociase cu Ted Shackley, cu Thomas Cline (alt agent CIA) si cu Erich von Marbord, responsabil cu "Security Assistance Agency" din cadrul Pentagonului.

Pe langa Egipt, Edwin Wilson vanduse clandestin cantitati enorme de arme in Arabia Saudita, Nicaragua, Liban, Libia etc. Pe scurt, acesta era "omul" recomandat de Gaddafi lui Ceausescu si CIE de la Bucuresti. Un agent ONI, traficant international de arme, care urma sa-l ajute pe "Carlos" si CIE la depistarea in SUA a lui Pacepa.

Submarin inchiriat

Dupa o indelungata chibzuinta, "Carlos" a respins toate mijloacele de transport in SUA la suprafata ale CIE: avion special, vapor sau mijloace militare. A ales solutia unui "submarin inchiriat". Edwin Wilson urma sa-i procure "sacalului" submarinul, pentru a-l transporta catre SUA - si a aduce inapoi - cele doua echipe de asasini. Totodata, Edwin Wilson s-a angajat, pe baza intinselor sale "relatii" in CIA sa depisteze locul unde aceasta il ascundea pe Pacepa.

Totul mergea perfect, pana in momentul cand Edwin Wilson - in urma afacerii de miliarde de dolari cu egiptenii - a intrat pe mana fiscului american. Interogat dur, Wilson sfarseste prin a face declaratii complete, inclusiv asupra relatiilor cu regimurile din Libia si Romania, respectiv cu serviciile de spionaj din aceste tari. Din 1983, Edwin Wilson este condamnat. Ceausescu s-a speriat ingrozitor: putea fi acuzat de tentativa de crima politica pe teritoriul SUA! CIE i-a facut "disparuti" imediat pe toti ofiterii care au tinut legatura cu Edwin Wilson.

Ceausescu a adunat rapid CPEX, care a dat o rezolutie, prin care Romania condamna "ferm" orice act de terorism. Din momentul condamnarii lui Edwin Wilson, Ceausescu a inceput sa se gandeasca si la schimbarea lui Plesita. "Bomboana pe coliva" a pus-o afacerea Matei Haiducu (maiorul Hirsh din CIE), cel care l-a pacalit pe Plesita vreo sase luni. Vom reveni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.