Editorul de stiri de la Prima TV Marie Jeanne Ion a fost ieri la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru a fi audiata in legatura cu rapirea sa, la Bagdad. Cu o zi in urma, jurnalista a raspuns, timp de aproximativ patru ore, intrebarilor procurorilor. In 3 iunie, Marie Jeanne si Ovidiu Ohanesian - fosti ostatici alaturi de cameramanul Sorin Miscoci si ghidul lor Muhammad Munaf - au avut discutii cu echipa de anchetatori irakieni venita la Bucuresti pentru investigatii in legatura cu rapirea jurnalistilor romani in Irak.

Anchetatorii au avut mai multe intalniri, printre care si cu omul de afaceri Omar Hayssam - arestat pentru acte de terorism, in dosarul referitor la rapire. Politistii irakieni au vrut sa afle detalii despre problemele judiciare ale lui Omar Hayssam in Romania, precum si despre relatia de afaceri pe care acesta a avut-o cu Mohammad Munaf - ghidul jurnalistilor romani la Bagdad, care a fost si el sechestrat timp de 55 de zile.

Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost invitati de Ministerul Public pentru a discuta cu anchetatorii irakieni despre imprejurarile in care au plecat la Bagdad, unde au cazut ostatici, legaturile pe care le-au avut cu ghidul lor - Muhammad Munaf - si cu Omar Hayssam. Procurorii care instrumenteaza dosarul sunt obligati - potrivit procedurii - sa audieze toate persoanele care au legatura cu aceste incidente, motiv pentru care cei trei jurnalisti au fost invitati la Parchet.

Din momentul arestarilor facute la Bagdad in cazul rapirii (4 aprilie), anchetatorii romani si irakieni au colaborat pentru identificarea celor care au organizat sechestrarea jurnalistilor romani, care au fost detinuti intr-un beci, alaturi de alte sapte persoane. La scurt timp dupa eliberarea jurnalistilor romani, Ministerul Public sustinea, dupa audierea preliminara a suspectilor retinuti la Bagdad, ca intreaga operatiune de rapire a jurnalistilor a fost initiata, infiintata si coordonata de catre Hayssam si Munaf. Totodata, din declaratiile date - in calitate de martor - de persoanele retinute in Bagdad a rezultat ca rapirea ar fi fost planificata in Romania.

"Actiunile de rapire si de amenintare savarsite de catre gruparea din Irak au avut ca scop producerea unui puternic impact psihologic asupra populatiei, menit sa atraga atentia asupra inculpatului Omar Hayssam, in calitatea acestuia de eliberator al jurnalistilor, scopul fiind acela de a fi exonerat de raspunderea penala pentru savarsirea mai multor infractiuni de crima organizata si de natura economico-financiara care au produs prejudicii in valoare de zeci de milioane de euro", se arata in comunicatul Ministerului Public.

Potrivit avocatilor lui Hayssam, sirianul nu a recunoscut ca ar fi fost implicat in rapirea jurnalistilor, respingand totodata acuzatiile care ii sunt aduse clientului lor de catre anchetatorii romani. Surse judiciare sustin ca Mohammad Munaf este cel care indica implicarea lui Hayssam intr-o presupusa rapire a reporterilor si cameramanului roman.

Pe de alta parte, unii dintre cei arestati la Bagdad fac referire la implicarea lui Hayssam doar relatand ce le-a spus Munaf, care ar fi invocat drept motiv al rapirii faptul ca, in Romania, relatia dintre romani si musulmani are nevoie de o ameliorare. Explicatia ar fi fost ca salvarea jurnalistilor romani din mana rapitorilor cu implicarea lui Mohammad Munaf si a lui Omar Hayssam ar fi determinat schimbarea atitudinii romanilor fata de musulmanii care locuiesc in Romania, se arata in declaratii ale unor inculpati irakieni in dosarul privind luarea ca ostatici a lui Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian.

In acest caz, Tribunalul Central din Bagdad i-a arestat pe Abdel Jabbar Abbas, Hakim Dhiab, Salam Hikmat, Yusef Munaf, Mahmed Khaled, Omar Khdeir, Musab Khaled, Qais Abdul Hafez si Ahmad Abdel Salam. Arestarea s-a facut ca urmare a cererii formulate de autoritatile romane si deplasarii unei echipe de investigatori romani la Bagdad. Arestatii au fost audiati in perioada 4-12 aprilie. Toate declaratiile acestor noua persoane redau legaturile pe care Mohammad Munaf le-ar fi realizat, impreuna cu fratele si cumnatul sau, pentru a pune la punct o presupusa rapire a jurnalistilor romani.

In locul in care au fost detinuti jurnalistii romani s-a aflat si ziarista franceza Florence Aubenas, de la cotidianul "Liberation", rapita in 5 ianuarie la Bagdad si eliberata in 12 iunie. Astfel, la Bucuresti s-au deplasat patru anchetatori francezi, pentru a obtine informatii necesare anchetei desfasurate la

Noi semne de intrebare

Marie Jeanne Ion stabilise sa plece pe data de 7 iulie la Paris, dar a afirmat ca nu mai are sens sa faca deplasarea dupa toata nebunia creata si dupa ceea ce a declarat Florence Aubenas. Conform propriilor declaratii, alaturi de ea urma sa faca deplasarea si ceilalti doi ziaristi, Ovidiu Ohanessian si Sorin Miscoci. Scopul acestei deplasari era sa se intalneasca cu jurnalista franceza, despre care ziarista de la Prima TV a declarat ca a intalnit-o cand pe data de 1 aprilie au fost transferati in cea de-a doua locatie.

La un moment dat, in declaratiile sale, Marie Jeanne a sustinut ca grupul lor era mare, mai exact patru persoane, or dupa un calcul elementar, numarul persoanelor care ar fi trebuit sa se afle in locatia unde erau tinute ostatice ar fi trebuit sa fie de sase - cei trei ziaristi romani, Munaf, Florence Aubenas si ghidul ei, Hussein Hanun. Plecand de la aceste neconcordante, apar cateva semne de intrebare. Renuntarea la deplasarea in Franta poate avea ca explicatie, cel putin teoretica, faptul ca Marie Jeanne nu a spus adevarul cand a declarat ca fost impreuna cu Aubenas in aceeasi celula. O alta premisa a renuntarii la deplasarea poate fi si o "sugestie" din partea unor cercuri bine informate de a nu mai pleca sau ca Florence Aubenas nu a agreat ideea intalnirii cu ziaristii nostri.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.