Social 4 August 2009 13:36
In timp ce curentele Americii de Sud, tango-ul, samba ori salsa, sunt recuperate de noi generatii de artisti, muzicile Europei de Est cunosc, in ultimii ani, o reinnoire fara precedent, fiind preluate de artisti internationali si insufletind cluburile de jazz, scrie Arnaud Cabanne, pentru "Rue 89".
"Pamant al polifoniilor slave, al nebuniilor, al fanfarelor tiganesti si al marilor voci masculine si feminine, Europa de Est se gaseste la frontierele lumilor occidentale, asiatice si orientale. Succesivele influente otomane, slave ori latine au format culturi muzicale bogate si variate", isi incepe autorul scurta incursiune in ceea ce el numeste "specificul muzical" al Balcanilor. Mult timp, regiunea de est a Europei a fost reprezentata de marile dive Maria Tanase, "cea care nu are motive sa le invidieze pe Edith Piaf sau pe Amalia Rodrigues", fiind "vocea poporului roman", si Esma Redzepova, de filmele lui Emir Kusturica si Tony Gatlif, de muzica lui Goran Bregovic si de "fabuloasul" Taraf al Haiducilor, din Romania ori fanfara mecedoneana Koçani Orkestar, arata NewsIn.

In articolul postat pe site-ul rue89.com, autorul identifica doua miscari artistice ale Balcanilor, preluate de muzica ultimilor 20 de ani, prima, inspirata din formatiile tiganesti, "cu viata, casatoriile si inmormantarile lor", regasita in muzica cantata, astazi, de cantareata de origine romana Ruth Maria Renner, alias Miss Platnum si muzica klezmer, un gen muzical evreiesc, care, se spune, are ca stramos doina de jale romaneasca. Aceasta din urma a gasit in barurile de jazz din America sau Franta un teren hibrid, descoperindu-si admiratori celebri, ca Charlie Parker, pianistul Denis Cuniot si Miles Davis.

Miss Platnum a lansat un nou gen muzical, denumit "R`n`Balkan", o combinatie de R`n`B si muzica folclorica romaneasca. In Germania, single-ul "Give Me The Food" a inregistrat un mare succes, iar "Give Me The Food" a figurat mult timp in top RT100. Originile muzicii klezmer sunt de gasit in orasele Europei centrale si de est, in care trubaduri evrei numiti "klezmorim”, erau invitati sa cante la diferite evenimente. Klezmer-ul se bazeaza pe melodii laice, dansuri populare si cantece liturgice evreiesti. Initial, klezmer se canta doar instrumental, iar din secolul al XIX-lea i se adauga si voce.

Site-ul Rue 89 a fost creat in 2007, la initiativa unor fosti jurnalisti de la cotidianul "Liberation".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.