Conducerea Partidului Democrat va cere Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei sa renunte la promovarea unui proiect de lege care prevede reducerea alocatiilor de nastere - in prezent 85% din salariul mediu brut pe economie - la 35%. Anuntul a fost facut ieri de liderul PD, Emil Boc, in cadrul unei conferinte de presa. Acesta a mai declarat ca "proiectul poate fi reanalizat, iar in perioada urmatoare vor avea loc discutii cu societatea civila" pentru a se stabili ce formula legislativa va fi promovata.

Barbu: La munca

Daca prezentul proiect ar fi adoptat, incepand de la 1 ianuarie 2006, viitoarele mamici ar primi 3,5 milioane lei, indiferent daca au cotizat sau nu la bugetul asigurarilor sociale. Ministrul Gheorghe Barbu a declarat ieri ca nu va renunta la proiect. "Eu sunt un ministru al PD si, daca este o decizie politica in acest sens, proiectul va fi retras de pe site", a declarat Barbu. Dupa estimarile lui, "50.000 de familii ar urma sa piarda" daca acest proiect va fi legiferat, si 200.000 ar avea de castigat. "Doamnele cu salarii care sunt nemultumite de aceasta masura s-ar putea intoarce la munca si sa primeasca alocatia ca venit suplimentar", a comentat Barbu.

ONG-urile sunt scandalizate

Dora Marinescu, asistent social la Asociatia "Sfantul Stelian", considera ca masura ministerului este una "antinatalista", ale carei efecte nu pot fi calculate imediat. "Aceasta masura le va descuraja pe femeile care au o educatie si pun pret pe cariera si le va incuraja pe cele care oricum traiesc de pe urma alocatiilor copiilor", a declarat ea. La randul sau, Petre Matei, consultant juridic al Organizatiei "Salvati Copiii", a spus ca aceste masuri nu se justifica nici psihologic, nici juridic si nici sociologic.

Companiile de asigurari asteapta intrarea in vigoare a legii pentru a oferi o alternativa mamelor dezavantajate de aceasta masura. Marius Onofrei, inspector de asigurari la Alliantz-Tiriac, a spus: "Nu avem in acest moment un asemenea produs, dar ne vom gandi la acest lucru daca legea va intra in vigoare". La randul sau, Nicolae Bucur, inspector de asigurari la Asirom, a declarat: "Nu cred ca vreo firma de asigurare are o solutie pentru o situatie de acest tip".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.