Alocatia pentru cresterea copilului va scadea la mai putin de jumatate de la 1 ianuarie 2006, se arata intr-un proiect de lege promovat de Ministerul Muncii. Potrivit initiativei legislative, indemnizatia le va fi platita tuturor mamelor, indiferent daca au cotizat sau nu la bugetul asigurarilor sociale.

Cuantumul lunar al alocatiei de crestere a copilului va reprezenta numai 35 la suta din salariul mediu brut reglementat prin legea anuala a bugetului asigurarilor sociale de stat, daca legea va fi aprobata.
Aceasta inseamna ca de anul viitor indemnizatia va fi de aproximativ 3,5 milioane de lei. In prezent, mamele primesc o alocatie de crestere a copilului care reprezinta 85 la suta din salariul mediu pe economie reglementat prin legea bugetului de stat, respectiv 7,8 milioane de lei.

Stefana Aghergheloaei, secretar general al Casei Nationale de Pensii (CNPAS), afirma ca reducerea ca valoare a alocatiei de nastere este prevazuta in programul de guvernare si ca ea apare ca efect al externalizarii unor prestatii de la bugetul de asigurari sociale (alocatiile pentru cresterea copilului si plata concediilor medicale), care vor fi asigurate de la bugetul de stat, respectiv fondul de sanatate.

"Toata lumea priveste problema aceasta din perspectiva reducerii ca valoare a alocatiei, insa nimeni nu remarca faptul ca se maresc beneficiarii", a afirmat secretarul general al CNPAS, care a explicat ca modificarea legii este "o cerinta europeana", masura ducand la "normalitate".
"Modificarea legislativa este necesara atat pentru consolidarea bugetului de pensii - si-asa deficitar -, dar este o masura luata mai ales pentru cresterea natalitatii si prevenirea abandonului, prin marirea numarului de beneficiari", sustine Aghergheloaei.

Prin noua lege, conditiile de obtinere a alocatiei pentru cresterea copilului sunt mult mai lejere, in sensul ca beneficiarul nu trebuie sa fie neaparat salariat, fiind eliminata si prevederea privind obligativitatea actuala a potentialului beneficiar de a contribui minimum zece luni la bugetul de asigurari sociale.

Mamele vor putea beneficia de alocatie si daca reiau munca in perioada celor doi ani, incasand indemnizatia pe langa veniturile realizate in campul muncii. De asemenea, beneficiari ai acestor prestatii vor fi si asistentii maternali care au in ingrijire copii sugari. Alocatia va fi acordata numai pentru primele trei nasteri, o noutate fiind aceea ca, in cazul gemenilor, mama va fi platita pentru fiecare copil in parte. In prezent, alocatia este platita in cuantum de 85 la suta din salariul mediu pe economie indiferent daca este vorba despre un singur copil sau mai multi nascuti o data.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.