Social 3 Iulie 2009 12:13
Gy�rgy Dragom�n, scriitor de limba maghiara nascut in Transilvania, propune cititorilor un roman al copilariei traite sub regimul ceausist, pusa sub lupa autobiografica a fictiunii, in care un copil de 12 ani inregistreaza dislocarea unei societati controlate pana in cele mai fragile intimitati
Tanarul scriitor, nascut in 1973 in Romania si exilat la Budapesta din 1988, cu un an inainte de prabusirea dictaturii comuniste, isi exerseaza condeiul pe un fragment major al vietii sale, copilaria intr-o Transilvanie in care politia politica este singura care da masura si logica vietii, informeaza newsIn.

Romanul "Regele alb", aparut in franceza la editiile Gallimard, propune o alta viziune asupra lumii totalitare, una prin excelenta umana, de vreme ce este voba despre cum se reflecta oroarea, spaima si interdictia libertatii in ochii unui copil. Ceea ce copilul percepe, ceea ce poate el intelege si prin ce grila reflecta realitatea de afara, accentele fricii, suferintei si furia revoltei sunt indicatorii prin care comunismul devine din ideologie, fapt de viata.

Baiatul din roman, al carui nume nu-l cunoastem, dar parintii il alinta Dzsátá, locuieste doar cu mama sa, dupa ce tatal a fost arestat politic si incarcerat undeva, "pe malul Dunarii" (Canalul Dunare-Marea Neagra), intr-unul dintre acele locuri "pe care le numim Gulag-ul romanesc". De la tatal lui, care le scrie din ce in ce mai rar vesnica fraza ca "totul merge bine si sunt mandru ca depasesc norma de lucru zilnica", baiatul pastreaza doar o fotografie, pe care o poarta in buzunar, "de teama ca-l va uita intr-o zi". Copilaria este astfel fortata si organizata in jurul acestei absente a tatalui.

Povestea spusa la persoana intai singular nu are miza intrigii, ci pe cea a scenelor suprapuse, traite in concretetea lor, care "instaleaza in jurul copilului un decor, o atmosfera construita prin personaje secundare", coomendeaza revista "Télérama ". Fundalul este dat de o societate maladiva, in care brutalitatea si injustitia devin legi, iar ideologia totalitara impune teroarea ca principiu de functionare, fara a-l proteja in niciun fel pe copilul care recreeaza, miniatural, viata violenta a adultului.
Tiltul romanului provine de la singurul obiect care simbolizeaza victoria pentru baiatul de 12 ani, o piesa de sah furata din apartamentul unui ambasador.

György Dragomán s-a nascut la Targu Mures. A studiat filosofia si literatura engleza la ELTE, Budapesta si lucreaza la o teza de doctorat despre proza lui Samuel Beckett, desfasurand totodata o intensa activitate de traducator din operele lui Beckett, James Joyce, Ian McEwan, Irvine Welsh. A debutat in 2002 cu "A pusztitas konyve" ("Cartea des-facerii"), roman distins cu premiul Brody, urmat de piesa "Nihil" (Niciunde, 2003) si romanul "A feher kiraly" ("Regele alb", 2005), pentru care i-au fost acordate premiile Tibor Dery si Sandor Marai.

"Regele alb" este cotat de critici ca fiind un "fenomen editorial international", deja tradus in 27 de limbi.
(Gyorgy Dragoman, "Regele alb", Polirom 2008, Gallimard 2009)


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.