Social 3 Iulie 2009 18:43
Peste 99% dintre cei 189.588 de elevi care au completat fisele de inscriere au fost admisi in licee, prin repartizarea computerizata ale carei rezultate au fost anuntate, miercuri, de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.
Click aici pentru a afla la ce liceu ai intrat!

Un procent de 61,28% dintre candidati au fost admisi la prima optiune, ceea ce inseamna, potrivit reprezentantilor Ministerului Educatiei, ca respectivii elevi au fost sfatuiti bine de dirigintii si profesorii lor, iar alti 33% in primele trei optiuni, relateaza NewsIn.

In urma repartizarii computerizate 1.131 elevi au ramas nerepartizati din cauza numarului mic de optiuni completate. Acestia vor intra in a doua etapa de admitere. Ministrul Educatiei a precizat ca din 2001 de cand functioneaza repartizarea computerizata, elevii au invatat sa-si completeze mai bine fisele, astfel ca daca in 2001 erau 3,94% din elevi ramasi nerepartizati, in 2009 au ramas 0,7%.

Sapte candidati au fost repartizati cu nota 10, trei dintre acestia fiind de la Colegiul Traian din Drobeta Turnu Severin. Peste 68% dintre elevii repartizati au avut medii cuprinse intre 7 si 10.

Mai mult de jumatate din elevi au optat pentru specializarea matematica-informatica

Potrivit ministrului Educatiei, 52% dintre elevii care s-au inscris pentru repartizarea computerizata la licee au optat pentru specializarea matematica-informatica ceea ce va influenta stabilirea cifrei de scolarizare pentru anul scolar 2010-2011. Andronescu a adaugat ca in zilele urmatoare vor fi adunate alte astfel de date care vor fi folosite pentru stabilirea cifrelor de scolarizare pentru anii urmatori.

Dupa ultima medie de admitere, in topul primelor 20 de specializari din tara, se afla preponderent clasele de matematica informatica, de obicei, cu predare bilingva. Astfel pe primul loc se afla Colegiul National "Fratii Buzesti" din Craiova, unde la specializarea matematica-informatica cu predare bilingva ultima medie de admitere a fost 9.85. Urmatoarele in top sunt clasele de aceasi specializare la Colegiul National "Santul Sava" din Bucuresti unde ultima medie de admitere a fost 9,84, Colegiul National "Vasile Alecsandri" din Galati cu 9,74, Colegiul National "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Buzau tot cu 9,74, Colegiul National "I.L. Caragiale" din Ploiesti cu 9,72 si Colegiul National "Petru Rares" din Suceava tot cu 9,72.

Ministerul Educatiei a dat startul cu o zi mai devreme decat era prevazut. Peste 2.600 de absolventi de gimnaziu din Capitala, din totalul de 12.250, se inscriu la liceu cu medii de admitere mai mari de 9, cea mai mare, 9,97, fiind obtinuta de doi elevi, unul de la Liceul "Decebal", celalalt de la scoala "Ferdinand I", potrivit datelor centralizate de Ministerul Educatiei.

Ierarhia candidatilor la liceu a fost stabilita pentru toate judetele din tara. Potrivit acesteia, trei elevi din Mehedinti, toti elevi ai Colegiului "Traian", si cate unul din Caras Severin, Dambovita si Dolj au reusit sa ia 10 pe linie la tezele unice si sa termine gimnaziul tot cu 10.

Admiterea la liceu se face computerizat, in functie de notele la tezele unice, de media de absolvire a gimnaziului, care au, fiecare, o pondere de 50% din media de admitere, dar si de optiunile pe care si le-au exprimat anterior, explica NewsIn.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat ca de la anul admiterea la liceu se va modifica, in sensul ca se va pastra repartizarea computerizata, insa nu se vor mai da teze unice, ci un test de tipul testarilor internationale, care sa cuprinda intrebari din mai multe discipline.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.