Social 3 Iulie 2009 14:04
Ultimul raport Freedom House ar trebui sa dea de gandit serios societatii romane, pentru ca acesta arata o stagnare la nivelul democratizarii tarii. Astfel, Romania se plaseaza pe ultimul loc in randul tarilor foste comuniste care au aderat la UE, mentinandu-se, la doi ani de la integrare, in categoria democratiilor semiconsolidate.
Lupta anticoruptie, independenta justitiei si buna guvernare in Romania stagneaza, iar societatea civila pierde teren, se arata in raportul Freedom House "Natiuni in tranzitie" pe 2008. Studiul institutului american a luat in discutie evolutia democratiei din tarile zonei Euro-Asiatice.

Romania are potrivit raportului, un scor al democratizarii de 3,36, la fel ca si anul trecut. Nivelul de democratizare este exprimat printr-o scala de la 1 la 7, unde 1 reprezinta cel mai bun scor al democratizarii, care poate fi obtinut de un stat, iar 7, cel mai scazut.

Astfel, scorul realizat de Romania indica o democratie semiconsolidata, iar tara ramane pe locul al zecelea din cele 29 de tari din Europa Centrala, de Est, din Balcani si Eurasia care au fost monitorizate de Freedom House (FH).
Studiul Freedom House "Natiuni in tranzitie" a monitorizat 29 de tari din Europa si Asia Centrala in care procesele democratice sunt in tranzitie. Pentru fiecare tara au fost notate sapte categorii - guvernarea la nivel national, procesul electoral, societatea civila, independenta presei, guvernarea la nivel local, organizarea si independenta justitiei si coruptia, potrivit NewsIn.

Bulgaria a inregistrat si anul acesta un scor mai bun decat Romania, adica un indice de 3, 04, dar care nu a reusit sa plaseze nici aceasta tara in randul democratiilor consolidate.

Cele mai noi membre ale UE, Bulgaria si Romania si-au imbunatatit nivelul democratiei in ultimii cinci ani, mai ales datorita obligatiilor pe care le aveau de indeplinit pentru aderare, chiar daca in acest moment se afla inca cu mult sub scorul unei democratii consolidate pe care il inregistreaza majoritatea tarilor UE, arata raportul Freedom House.

Freedom House subliniaza faptul ca noile tari membre ale UE, demonstreaza in ultima perioada o atitudine aroganta fata de directivele comunitatii, mai ales prin felul in care aduc atacuri organismelor de lupta impotriva coruptiei
. In ceea ce priveste Romania, raportorii se refera la felul in care Monica Macovei, fost ministru al justitiei si lider al luptei anticoruptie, a fost indepartata de la postul sau, pentru ca devenise incomoda.

"Eforturile Romaniei de a combate coruptia au fost afectate de initiativa Parlamentului de a reinstaura imunitatea pentru ministrii care au si statut de parlamentar. Numerosi candidati la alegerile locale si legislative, inclusiv unii membri ai Guvernului, au profitat personal abuzand de pozitia lor. O serie de politicieni au incercat sa limiteze prerogativele DNA si sa-l demita pe procurorul sef, Daniel Morar, dar presedintele si Curtea Constitutionala au impiedicat astfel de actiuni pana acum", scrie de asemenea, Freedom House.

Nici la categoria “Societate civila”, situatia democratica a Romaniei nu este imbucuratoare, pentru ca specialistii arata o regresiune din cauza legislatiei care actioneaza impotriva societatii civile.

"Societatea civila din Romania a continuat pe drumul negativ observat in 2007, intrucat cele mai vocale ONG-uri au fost in continuare intimidate. In 2008, Parlamentul a adoptat o lege prin care a determinat inchiderea anumitor ONG-uri. Exista anumite dezvoltari ale retelei de ONG-uri in domeniul protectiei mediului si a patrimoniului, unde pana acum participarea civica a fost scazuta", se arata in raport.

Romania este codasa si la felul in care este gestionata “Independenata media”, pentru ca anumite interese de afaceri au impiedicat functionarea deplina a unei prese libere. Scorul pentru categoria "Independenta media" stagneaza la 3,75, ca urmare a faptului ca Parlamentul nu a reusit sa introduca legislatia privind cezurarea continutului media.

Punctajul pentru "Guvernarea la nivel local" ramane la 3 intrucat au continuat masurile discretionare de care se bucurau liderii la nivel local. "In 2008, situatia s-a imbunatatit in foarte mica masura. Noul sistem electoral nu a produs o evolutie notabila, iar institutiile locale au alocat fondurile in mod discretionar", detaliaza raportul.

In ceea ce priveste persectivele pentru 2009, raportul evidentiaza ca alegerile prezidentiale vor domina agenda anului 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.