Social 2 Iulie 2009 15:42
Soferii implicati in accidente rutiere soldate doar cu avarii sunt sanctionati diferit incepand de la 1 iulie, data la care intra in vigoare constatarea amiabila de accident.
Dupa cum a explicat ieri intr-o conferinta de presa, comisarul sef Paul Toma, de la Directia Politiei Rutiere, constatarea amiabila de accident este o practica preluata din UE care poate fi aplicata in acest moment indiferent de locul producerii accidentului pe teritoriul Romaniei, in anumite conditii, relateaza NewsIn.

Astfel, formularul de constatare amiabila de accident, care in mod normal ar trebui eliberat o data cu asigurarea, poate fi utilizat daca din accident au rezultat numai pagube materiale, daca au fost implicate doar doua autovehicule, daca nu se produc pagube materiale altei persoane si daca exista acordul de vointa al celor doi conducatori.

Practic, daca un sofer acroseaza intr-o parcare un autovehicul, poate rezolva situatia la asigurator, iar daca loveste doua autovehicule, este obligat sa se prezinte la politie. Astfel, in primul caz nu primeste amenda, iar in al doilea, prezentandu-se obligatoriu la politie, incaseaza amenda, desi a comis acelasi gen de contraventie.

La fel se intampla si in cazul in care un sofer a consumat bauturi alcoolice sau nu a acordat prioritate si a fost implicat intr-un accident soldat doar cu pagube materiale. Se poate intelege cu celalalt sofer, recunoaste vina si se prezinta direct la asigurator. In alte conditii, pentru astfel de contraventii, se suspenda dreptul de a conduce.

Comisarul sef Paul Toma a precizat ca acest concept este doar o alternativa de a solutiona accidentele usoare. "Politia rutiera, prin birourile de accidente usoare, solutioneaza in continuare solicitarile celor implicati in coliziuni, in orice fel de conditii", a declarat Toma.

Acesta a adaugat ca a incercat ieri dimineata sa obtina un formular de constatare amiabila de accident, insa in cazul a patru agentii la care s-a prezentat nu i-a fost pus la dispozitie un astfel de act, angajatii agentiilor motivand ca nu le-au fost aduse pentru ca este prima zi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.