Social 1 Iulie 2009 18:34
Secretarul de stat din MAE Bogdan Aurescu, aflat in Cehia la o conferinta privind problematica despagubirii victimelor nazismului, a declarat ca in Romania exista angajament politic pentru restituirea bunurilor comunitatii evreiesti si pentru abordarea responsabila a temei Holocaustului.
"In ultimii 20 de ani, dupa caderea comunismului, societatea romana a devenit constienta de nevoia de a aborda responsabil ceea ce a lasat in urma perioada Holocaustului. Acest lucru include si examinarea responsabilitatilor autoritatilor romane in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial", a declarat secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, la conferinta internationala „Holocaust Era Assets”, care a avut loc la Praga si Terezin.

Potrivit NewsIn, statele participante au adoptat o Declaratie privind problematica despagubirii victimelor nazismului, iar MAE roman saluta acest demers.

Conferinta, la care au participat 46 de state, precum si importante organizatii internationale interguvernamentale si nonguvernamentale, a fost organizata de presedintia ceha a UE si s-a axat pe procesul de restituire a proprietatilor, obiectelor sacre si culturale confiscate evreilor in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pe educatia cu privire la adevarul despre Holocaust, precum si pe asistenta sociala pentru supravietuitorii si urmasii victimelor Holocaustului.

In interventia sa din cadrul Conferintei, Bogdan Aurescu a subliniat progresele Romaniei inregistrate in ceea ce priveste restituirea bunurilor comunitatii evreiesti din Romania, accentuand vointa politica ferma de continuare a acestui proces si a prezentat masurile de protectie sociala adoptate pentru supravietuitorii Holocaustului si pentru rudele victimelor acestuia. Aurescu a recunoscut ca procesul privind restituirea bunurilor a durat mult si ca au fost intampinate dificultati.

Cu toate acestea, secretarul de stat si-a exprimat speranta ca la Bucuresti va fi construit un monument al Holocaustului. "In 2004, Raportul Comisiei Internationale pentru Studiul Holocaustului, prezidata de Elie Wiesel, a fost sustinuta de autoritatile romane, reprezentand un moment important pentru analizarea unei perioade intunecate pentru omenire si pentru tara noastra. In acest an, speram ca vom fi martorii construirii unui monument al Holocaustului in Bucuresti", a mai spus Aurescu.

Bogdan Aurescu a subliniat, de asemenea, rolul Romaniei in introducerea temei combaterii antisemitismului pe agenda OSCE si in conferintele organizate de tara noastra in 2007 si 2008, la Bucuresti, pe aceasta tema.

Declaratia finala a Conferintei, care nu are valoare juridica obligatorie, prevede, in principal, adoptarea de catre statele participante de masuri vizand restituirea proprietatilor si bunurilor comunitatilor evreiesti confiscate de regimul nazist si a operelor de arta si obiectelor de cult jefuite in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial.

De asemenea, statele participante s-au angajat sa adopte masuri de protectie sociala pentru supravietuitorii Holocaustului si victimele persecutiilor naziste si sa adopte masuri vizand educatia, comemorarea si cercetarea Holocaustului. Tara gazda a Conferintei, Republica Ceha, s-a angajat sa gazduiasca sediul unui nou infiintat Institut European privind Memoria Holocaustului.

Cu ocazia conferintei, Aurescu a avut scurte intalniri cu congresmenul american Robert Wexler, rabinul Andrew Baker (director al American Jewish Committee), Moishe Smith si Dan Mariaschin (presedinte si, respectiv, vicepresedinte al B’nai B’rith International), Christian Kennedy, ambasador cu insarcinari speciale pentru problematica Holocaustului in Departamentul de Stat al SUA, Tomas Kraus, director executiv al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Republica Ceha, Milos Pojar, reprezentant special pentru Conferinta „Holocaust Era Assets”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.