Doua dintre principalele confederatii sindicale, BNS si Cartel Alfa resping din nou proiectul de modificare a Codului Muncii in varianta agreata de Guvern si isi iau masuri de precautie pentru a evita aprobarea actului normativ aprobat de Executiv. Conducerea Cartel Alfa a anuntat ieri ca intentioneaza sa semneze protocoale de colaborare cu partidele parlamentare prin care sa se asigure trecerea prin parlament a proiectului in "forma convenita" de partenerii sociali. Aceasta inseamna ca sindicatele asteapta ca partidele cu care semneaza protocoale de colaborare sa modifice proiectul privind Codul Muncii, in parlament. Mai mult, in semn de protest fata de desele modificari legislative, liderii Cartel Alfa au decis

sa-si retraga reprezentantii din structurile cu reprezentare tripartita, cum ar fi Casa de Asigurari de Sanatate sau Casa Nationala de Pensii. Proiectul de modificare a Codului Muncii, in varianta facuta publica de ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a fost respins si de conducerea Blocului National Sindical.

Spre deosebire de Cartel Alfa, care apeleaza la sprijin parlamentar pentru a modifica Codul Muncii, liderii BNS ameninta cu actiuni de protest "pe termen nelimitat", la care vor antrena si celelalte confederatii sindicale reprezentative. "BNS considera ca este inadmisibil modul in care guvernul s-a comportat fata de partenerii sociali implicati in negocierea modificarii Codului Muncii. Dupa ce luni de zile s-au purtat discutii si toate partile implicate au cazut de acord pe un proiect, apar acum modificari substantiale facute peste noapte, care amputeaza drepturile salariatilor", au explicat ieri liderii BNS.

Ei au dat ca exemplu articolul referitor la normele de munca. "In ultima varianta, prezentata de Guvern, formularea este de asa natura incat permite angajatorului sa stabileasca unilateral normele de munca, un instrument perfect pentru disponibilizari, inghetarea sau diminuarea salariilor si ore suplimentare neplatite", sustin sindicalistii.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.