Litoralul romanesc al Marii Negre se afla intr-o intensa si continua degradare, prin eroziune marina, proces ce constituie obiectul unor studii detaliate si al unui program de urmarire anuala, pentru gasirea de solutii de limitare a eroziunii si de reabilitare a zonelor afectate. Potrivit purtatorului de cuvant al Directiei Apelor Dobrogea-Litoral (DADL), Paula Anghel, in ultimii 25 de ani, plaja din dreptul Taberei Internationale de la Eforie s-a micsorat cu aproximativ 40 de metri, partea nordica a plajei Neptun, cu 24 de metri, iar plaja Venus-Saturn, cu 36 metri.

Specialistii DADL spun ca o principala cauza a eroziunii costiere o reprezinta amenajarile hidrotehnice executate pe Dunare si pe afluentii sai, ce au dus la diminuarea cu circa 50% a aluviunilor ce contribuie la sedimentarea plajelor, informeaza Rompres. Lucrarile de extindere si modernizare a porturilor din zona Midia, Constanta, Mangalia (circa 3.500 ha) au contribuit la devierea spre larg a traseelor curentilor locali si diminuarea alimentarii cu nisip a plajelor din sudul litoralului. Alte cauze sunt incalzirea globala, ce duce la ridicarea nivelului marii, in medie cu 1,5 - 2 mm/an, cu consecinte imediate asupra retragerii liniei tarmului, precum si reducerea stocurilor de moluste marine, cu circa 50%, din cauza poluarii, ceea ce inseamna scaderea aportului de nisip biogen.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.