Aflate in criza de spectatori, cinematografele romanesti sunt puse pe butuci si de interesele magnatului Adrian Sarbu si ale grupului Media Pro pe care acesta il conduce. Pe langa inchiderea unor sali de cinema din tara luate in inchiriere, Pro-ul lui Sarbu a reusit sa aduca in pragul falimentului si societatea Sahiafilm SA.

In aprilie 2004, societatea Domino Film SRL, in care actionarii principali sunt firma Pro Pictures Limited din Cipru si Andrei Boncea, a inchiriat de la Centrul National al Cinematografiei cinci sali de proiectie a filmelor in orasele Arad, Brasov, Bucuresti, Constanta si Timisoara. In termen de 12 luni, Domino Film SRL trebuia sa realizeze in fiecare cinematograf investitii de circa 150.000 de euro. Dupa un an s-a constatat ca doar un singur cinematograf, Luceafarul din Bucuresti, a fost modernizat si redeschis publicului. Dar si aici sub suspiciunea ca valoarea investitiei, declarata ca fiind de 950.000 de euro, a fost mult exagerata pe hartie.

Ipoteza este intarita si de descoperirea facuta de Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor RomaniaFilm (RADEF), cea care a preluat conform HG 1487/2004 contractele de inchiriere a tuturor cinematografelor. Urmarind investitiile efectuate de Domino Film la cinematograful Arta din Arad, RADEF RomaniaFilm a descoperit ca aparatura adusa drept investitie aici provenea de fapt de la sala Luceafarul din Capitala. Descoperindu-se aranjamentul, SC Domino Film SRL a cautat rapid o solutie si a inchiriat mai departe cele cinci sali de cinematografe unei firme surori, Pro Video SRL.

Iar in aceste conditii Domino Film a considerat ca nu mai este obligata sa mai achite catre RADEF RomaniaFilm chiriile stabilite, fapt ce a facut ca in prezent suma datorata sa se ridice la 700 milioane de lei. In plus, RADEF RomaniaFilm se plange si de faptul ca inchiderea cinematografelor pe o perioada ce depaseste 12 luni ii cauzeaza consecinte nefavorabile prin pierderea tot mai putinilor spectatori.

SC Sahiafilm SA s-a lasat pacalita timp de 7 ani de Fundatia Pro

In urma colaborarii cu PRO-ul lui Sarbu a avut de pierdut si SC Sahiafilm SA. Fundatia Pro a inchiriat in 1998 de la Sahiafilm un spatiu din imobilul din strada J.L. Calderon nr. 33, a ajuns apoi sa detina intreg imobilul, dar nici pana in prezent nu a achitat vreun leu. Daca contractul initial avea in vedere o suprafata de 768 mp, prin fel de fel de acte aditionale pana la urma s-a ajuns la situatia in care Fundatia Pro sa detina in chirie suprafata de 2.398 mp.

Adica toata cladirea, inclusiv subsolul. Sahiafilm SA nu a primit insa din 1998 nici un leu, desi trebuia sa incaseze lunar, conform intelegerii, cel putin 10.000 dolari. Si nici nu a vrut. In mod surprinzator, in toti acesti ani conducerea Sahiafilm, desi a tot majorat suprafata oferita in inchiriere Fundatiei Pro, nu a solicitat si majorarea corespunzatoare a contravalorii chiriei. Si, ce e mai grav, in contabilitatea societatii s-au inregistrat facturile neincasate de la Pro, s-au stabilit profituri si obligatii de plata catre stat.

Numai ca impozitele nu au putut fi achitate pentru ca, asa cum am precizat, banii de la Fundatia Pro nu au fost incasati niciodata. Iar acest fapt a facut ca SC Sahiafilm SA sa acumuleze datorii de 9 miliarde la bugetul de stat. Invatati cu esalonarile si stergerile datoriilor, cei de la Fundatia Pro incearca acum o smecherie. Inventeaza, culmea, datorii ale SC Sahiafilm SA catre fundatie, pentru ca apoi sa le compenseze cu chiria neachitata din '98. Circa 4 miliarde de lei, justificati ca reprezentand contravaloarea aparatelor de aer conditionat, au fost deja compensati. Sesizata in legatura cu pagubele inregistrate la SC Sahiafilm SA, conducerea Ministerului Culturii urmeaza a cere autoritatilor declansarea cercetarilor penale.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.