Social 17 Iunie 2009 13:37
Business Software Alliance (BSA) anunta prima condamnare din Romania a unei persoane juridice, cumulativ cu persoana fizica, pentru incalcarea drepturilor de autor asupra programelor software.
Societatea comerciala condamnata, cu sediul in Sibiu, a produs un prejudiciu total de 5689 EURO, prin utilizarea de programe software fara licenta, necesare in domeniul in care activeaza – arhitectura. Pe langa aceste despagubiri, societatea comerciala a fost obligata sa plateasca si o amenda penala in valoare de 20000 RON, iar administratorul, de 3000 RON. Amenda penala inseamna automat aparitia unui cazier.

In cazul persoanelor fizice romane, prima sentinta de condamnare la inchisoare cu executare a fost pronuntata in 2007, impotriva unui distribuitor stradal de CD-uri piratate. Anterior acestei sentinte cu executare, in Romania au existat doar condamnari cu suspendare.

Ulterior, in 2008-2009, rapoartele BSA arata ca au fost pronuntate peste 50 de condamnari pentru incalcarea drepturilor de autor asupra programelor software, in unele cazuri pedepsele fiind, de asemenea, de inchisoare cu executare. Cea mai mare pedeapsa, in cazul persoanelor fizice, a fost pronuntata in Bucuresti, in cazul unui distribuitor de software pirat, care a primit 6 ani si 7 luni de inchisoare.

Acestea sunt rezultatele a peste 700 de verificari la persoane fizice si juridice, ce au avut loc in 2008 si in primele luni din 2009. Controalele au fost realizate in mod coordonat, la nivelul mai multor judete, in locatii multiple ale societatilor vizate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.