Elevii care dau bacalaureatul risca sa ramina fara profesori supraveghetori sau fara presedinti ai comisiilor de examen. Profesorii refuza sa participe la examen pe motiv ca sint platiti cu sume de nimic.

Examenul de bacalaureat incepe luni, iar elevii pot fi pusi in situatia de a nu da probele pentru ca profesorii sint nemultumiti de sumele pe care le primesc in schimbul muncii prestate in perioada Bacului. In acest an, Ministerul Educatiei a taiat din remuneratiile pe care profesorii le primesc.

Astfel, fata de anul trecut, sumele cu care erau platiti presedintii de comisii, in acest an, s-au redus la jumatate. "Din semnalele primite, in tara este o intreaga nebunie. Examenul de bacalaureat este pus sub semnul intrebarii, deoarece nu se stie ce se va intimpla pina duminica, atunci cind are loc sedinta comisiilor care stabilesc ultimele detalii", declara Razvan Bobulescu, liderul Sindicatului Universitarilor Alma Mater.

5 milioane in loc de 10 milioane

Daca anul trecut un profesor universitar, presedinte de comisie de bacalaureat, cistiga in jur de 10 milioane de lei pentru cele aproape doua saptamini de examen, in acest an, va primi aproape 5 milioane de lei. "Profesorii supraveghetori au primit anul trecut pentru perioada in care au participat la Bac aproape un salariu, adica in jur de patru milioane de lei. Anul acesta, ar urma sa primeasca aproape un milion si jumatate de lei", spune Marius Nistor, presedinte executiv al Federatiei "Spiru Haret".

Miclea acuza gastile de profesori

Daca profesorii acuza ministerul ca le-a imputinat banii, ministrul Educatiei, Mircea Miclea, demasca interesele presedintilor de comisii., "Am observat ca anumiti profesori universitari, presedinti de comisii au fost trimisi in centre de examen unde au fost presedinti si in anii trecuti. De fapt, s-au format niste gasti", spune ministrul Miclea. Astfel ca presedintii de comisii vor fi redistribuiti la licee unde nu au fost in anii trecuti. Cit despre sumele mici cu care vor fi platiti profesorii care participa la bacalaureat, ministrul Miclea sustine ca, inca din decembrie 2004, a fost dat un ordin de ministru prin care se stabileau sumele cu pricina. "In plus, banii cu care trebuie sa-i platim atit pe profesorii care merg la bacalaureat, dar si cei care au mers la testele nationale, nu erau cuprinsi in bugetul pe acest an", spune ministrul Mircea Miclea.

De curind, Ministerul de Finante a alocat 630 de miliarde de lei, bani cu care vor fi platiti profesorii participanti la testele nationale, dar si la bacalaureat.

Fostul ministrul al Educatiei, Alexandru Athanasiu, sustine ca Mircea Miclea nu are dreptate cind spune ca banii nu au fost prevazuti in buget. "Banii erau pusi, legea prevedea strict acest lucru. Anul trecut, profesorii cereau sume mai mari, nu erau multumiti cu ceea ce li se dadea, acum li se taie din bani", spune fostul ministru.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.