Medicii, luati la intrebari in cazul mortii calugaritei

29 de zile de arest preventiv. Asa a sunat decizia judecatorilor de la Tribunalul Vaslui in cazul calugarului Daniel Corogeanu si al celor patru maicute de la Manastirea "Sfanta Treime" din Tanacu, acuzati ca au supus-o pe tanara calugarita Irina Cornici unui ritual de exorcizare care i-a adus acesteia moartea. intre timp, un raport al Centrului de Resurse Juridice Bucuresti ii catalogheaza drept "iresponsabili" pe medicii care s-au ocupat de Irina atunci cand aceasta a fost adusa la spital. La randu-le, doctorii se scuza, spunand ca au fost nevoiti sa o externeze pe pacienta la cererea fratelui acesteia.

Un calugar si patru maicute paziti de "mascati" cu armele in mana. Aceasta imagine bizara s-a derulat timp de trei zile la Vaslui, unde se judeca unul din cele mai cutremuratoare cazuri de omor din cate a vazut Romania. Preotul si calugaritele de la manastirea din Tanacu sunt, in ochii procurorilor, vinovati de soarta tragica a maicutei Irina. Iar judecatorii au considerat ca cei cinci nu pot sa ramana in libertate.

Un raport al Centrului de Resurse Juridice (CRJ) arunca insa o parte din povara mortii femeii de 23 de ani si pe umerii medicilor de la Spitalul Judetean Vaslui, unde Irina Cornici a fost internata vreme de zece zile, dupa ce a facut o criza. Raportul arata ca fata (diagnosticata cu schizofrenie, o boala psihica grava) nu ar fi murit daca nu ar fi fost externata prematur din spital. CRJ le imputa doctorilor si faptul ca nu au recurs la "internarea nevoluntara", desi in fisa de internare era notat ca Irina fusese adusa la spital legata de maini si de picioare cu o franghie.

Ca urmare a acestui raport, conducerea Spitalului Judetean a cerut unor specialisti psihiatri sa efectueze expertize suplimentare in acest caz. "Nu stiu daca schizofrenia face parte din lista cu afectiuni pentru care internarea e obligatorie si tocmai de aceea am cerut sprijinul unor specialisti de la Iasi pentru a face lumina in acest caz", a declarat directorul spitalului, Gheorghe Dascalu.

Pe de alta parte, acuzatiile din raportul CRJ sunt respinse de medici, care au explicat ca Irina Cornici a fost externata la cererea fratelui ei si ca in aceasta situatie doctorii nu mai au ce face. Potrivit dr. Lelia Croitoru, director adjunct al spitalului, "un pacient diagnosticat cu schizofrenie trebuie tinut obligatoriu sub observatie medicala, dar daca familia isi asuma raspunderea si solicita externarea bolnavului, medicul nu se poate opune."

Despre episodul internarii Irinei au facut precizari, inainte de a fi arestati, si preotul Corogeanu si cele patru maicute. Ei au povestit cum au telefonat de trei ori la Salvare degeaba. in final, pe Irina au dus-o calugaritele la spital. Cat despre momentul externarii, atat fratele Irinei, cat si cei cinci acuzati au sustinut, la emisiunea lui Dan Diaconescu, de miercuri seara, de la OTV, ca medicii au decis ca aceasta sa nu mai ramana in spital. Fratele Irinei sustine ca nu a primit nici un document de la spital si nici vreo reteta cu medicamente pe care Irina sa le fi luat.

O alta scena controversata a fost relatata de una din maicute care spune ca atunci cand Irinei i s-a facut rau ultima data, asistenta de pe salvarea care venise sa o ia nici macar nu stia sa umble cu aparatura din ambulanta. Tanara a murit in drum spre spital. Conducerea unitatii spitalicesti considera insa ca doctorii si-au facut treaba. Colegiul Medicilor va analiza felul in care a fost tratata Irina in cele 10 zile in care a fost internata.

Judecata se va muta la Bucuresti

Decizia judecatorilor de la Tribunalul Vaslui prin care parintele Daniel Corogeanu si cele patru maicute au fost arestati a fost atacata imediat de avocatul acestora. Contestatia a fost judecata la Curtea de Apel Iasi, unde magistratii au hotarat mentinerea in arest a celor cinci. Aparatorul acuzatilor a recuzat intreaga instanta a Curtii de Apel, ceea ce inseamna ca urmatoarea faza a dosarului se va judeca in Bucuresti, la inalta Curte de Casatie si Justitie. Imediat dupa izbucnirea scandalului, calugarul si maicutele au fost lasati in libertate, dar procurorii au schimbat acuzatia initiala cu una mai grava: omor deosebit de grav si lipsire de libertate in mod ilegal si au dispus retinerea invinuitilor.

Unde sunt banii maicutei Irina?

Calugaritele de la Tanacu au sustinut ca banii au fost motivul supararii Irinei Cornici. Fata avea de recuperat 4.000 de euro pe care ii castigase muncind in Germania si ar fi primit doar 500 de euro din aceasta suma, a sustinut procurorul Ovidiu Berinde. Maicutele au spus ca din aceasta pricina Irina s-ar fi necajit atat de rau, a tinut post si s-a rugat sa primeasca banii cuveniti. Apoi au inceput crizele. Familia Stolojescu, din satul Cuptoare, judetul Caras-Severin, la care fata a stat in gazda timp de trei ani, a explicat povestea banilor. Cei 4.000 de euro le-au fost incredintati de Irina spre pastrare. Atunci cand tanara a venit cu maicutele, ei i-au inapoiat 2.700 de euro. 200 ii luase Irina cand s-a dus prima oara la manastire, apoi i-au mai dat 100 de euro ca sa-si faca alt pasaport. Cand fata a fost prima data internata in spital, fratele ei a venit si le-a cerut 1.000 de euro. Ulterior - mai spun cei din familia Stolojescu - Irina s-a suparat fiindca nu stia ca fratele ei luase banii.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.