Social 4 Iunie 2009 03:19
Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat, miercuri, la doi ani si sase luni inchisoare cu executare pe Ioan Lazar, judecator la Tribunalul Arad, trimis in judecata de procurorii DNA pentru luare de mita.
Complicele sau, Traian Sabau, a fost condamnat la un an si o luna inchisoare, de asemenea, cu executare. Sentinta poate fi atacata cu recurs, transmite NewsIn.

Inalta Curte a mai dispus confiscarea de la Lazar a sumei de 25.000 de euro, care a facut obiectul flagrantului.

Traian Sabau, acuzat de complicitate la luare de mita, a povestit, in cadrul audierilor de la instanta suprema, ca judecatorul Ioan Lazar i-ar fi cerut sa il anunte pe denuntatorul Stefan Marina ca dosarul in care este inculpat a ajuns la completul sau si, „daca vrea sa se salveze, sa-i dea 30.000 de euro”.

Traian Sabau a declarat in fata instantei si ca judecatorul Ioan Lazar i-ar fi spus sa „vorbeasca codat la telefon”. Pe de alta parte, judecatorul Ioan Lazar a negat in fata instantei ca ar fi pretins sau ar fi primit sume de bani in schimbul unei sentinte favorabile in dosarul denuntatorului Marina Stefan si a sustinut ca a vorbit cu Traian Sabau, complicele sau, numai despre o reparatie la masina sa personala si despre vanzarea automobilului.

„Nu am pretins bani, nu am primit bani si nici nu mi s-a oferit nicio suma de bani”, a spus Lazar in fata magistratilor.
Ioan Lazar a fost trimis in judecata in iunie 2008, de procurorii DNA Timisoara. Totodata, in instanta a ajuns si Traian Marius Sabau, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de complicitate la luare de mita.

Conform procurorilor, la data de 14 mai 2008, judecatorul Ioan Lazar de la Sectia penala a Tribunalului Arad ar fi pretins, in mod indirect, prin intermediul lui Traian Sabau, de la un denuntator, suma de 30.000 euro, din care a primit doar 25.000 de euro.

Lazar ar fi primit suma in doua transe, in scopul de a pronunta o solutie favorabila denuntatorului, intr-un dosar penal aflat la completul sau de judecata. Judecatorul Lazar ar fi amanat, insa, de mai multe ori, pronuntarea solutiei, pentru ca, ulterior, la data de 29 mai 2008, sa pronunte o hotarare favorabila denuntatorului, conform celor convenite cu acesta, in schimbul sumei de bani cerute. Concret, judecatorul ar fi dispus respingerea plangerii formulate de o persoana juridica impotriva unei rezolutii de neincepere a urmaririi penale fata de denuntator.

"Judecatorul Lazar a beneficiat de sprijinul inculpatul Traian Sabau, in sensul ca acesta din urma i-a comunicat denuntatorului suma pretinsa de judecator si a primit de la denuntator, in doua transe, suma de 25.000 de euro, bani pe care i-a remis lui Lazar Ioan", a precizat DNA.

In vederea recuperarii celor 25.000 euro, in cauza s-au dispus masuri asiguratorii privind un imobil apartinand judecatorului Lazar Ioan, precum si prin consemnarea, la dispozitia instantei, a sumelor de 13.150 euro, 863 USD si 20.290 RON, care apartin celor doi inculpati.

La data de 29 mai 2008, Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori - a incuviintat retinerea si arestarea preventiva a judecatorului Ioan Lazar. Doua zile mai tarziu, pe 3 mai, cei doi inculpati au fost retinuti de procurori pe termen de 24 de ore, iar pe 31 mai 2008, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus arestarea acestora pe termen de 29 de zile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.