Locuitorii din peste 250 de localitati din tara beau apa poluata cu nitrati. Zone cu atractie turistica sint si ele contaminate. Ajunse in organismul uman, substantele chimice afecteaza inima, ficatul si aparatul digestiv.

Poluarea apelor este cauzata, in primul rind, de folosirea irationala a ingrasamintelor chimice si organice, care se descompun si ajung in pinza freatica sub forma de nitrati. Peste 1,2 milioane de hectare de teren agricol, adica 14% din suprafata cultivata in Romania, sint tratate necorespunzator cu ingrasaminte si astfel apele din riuri sint contaminate.

In lipsa unui sistem de canalizare, dejectiile umane si cele animale, dar si deseurile menajere, devin, in urma descompunerii, surse semnificative de poluare cu nitrati. Din pacate, o mare parte dintre satele autohtone sint in aceasta situatie. Nici orasele nu sint ferite de pericol, cel putin acolo unde statiile de epurare a apei sint fie uzate, fie lipsesc.
Bran si Gura Humorului, localitati afectate

Potrivit listei zonelor vulnerabile, intocmita de Institutul National de Cercetare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului (INCPAPM) cele mai mari suprafete afectate se afla in Moldova. Populatia din 30 de localitati din judetul Iasi, 18 din Suceava, 15 din Neamt bea apa din fintini fara sa stie la ce pericole se expune. Puncte de atractie turistica, precum Dumbrava Rosie, Gura Humorului, Sighetul Marmatiei, Bran, Dumbravita, Tirgu Ocna sint afectate de poluarea cu nitrati. "Apa vie" de izvor este, de fapt, morbida.

Din cauza consumului de apa cu concentratii de nitrati peste norma sanitara de 50 miligrame la litru, numarul imbolnavirilor de hipertensiune arteriala se dubleaza, apar afectiuni ale sistemului nervos si boli respiratorii acute.

Bolile cronice ale ficatului au o frecventa de 50,3%, problemele de sarcina se tripleaza, sint afectate pielea si tesuturile. Morbiditatea generala a copiilor si adolescentilor care beau apa cu nitrati este de 805,5 la 1.000. Cea mai grava afectiune ramine, insa, "boala albastra de fintina", care provoaca, la copil, hipoxie tisulara (copilul se asfixiaza). Anual, sint inregistrate intre 70 si 80 de cazuri de intoxicatii cu nitrati. Cele mai multe cazuri au fost semnalate in judetele Botosani, Dolj, Mehedinti si in Calarasi, in restul zonelor fiind semnalate doar cazuri sporadice.

Avem un plan, cum procedam?

Reprezentantii Ministerului Mediului sustin ca lucreaza la un plan pentru a reduce concentratia de substante chimice din apa. "Cheltuielile cu planul pe care l-am conturat acum pentru scaderea concentratiei de nitrati vor fi foarte mari. De fapt, ar trebui sa incepem cu instruirea personalului care il va aplica", ne-a declarat Mihail Dumitru, directorul INCPAPM. Institutia pe care o conduce va gestiona Sistemul national de monitorizare a solului, de supraveghere, control si decizii pentru reducerea poluarii cu nitrati.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.