Cazul blocului C 20, din care au fost evacuati locatarii pentru ca, in decurs de numai cateva zile, aparusera numeroase crapaturi in peretii imobilului, nu este o exceptie la Galati. Alte 20 de blocuri din cartierul galatean Tiglina 1, dar si altele situate in zona centrala a orasului, construite la inceputul anilor '60, prezinta riscuri similare. "Aceste blocuri au fost proiectate in perioada 1960-1961, cand nu existau toate normativele legate de diversele calitati de soluri, si au fost proiectate ca la Bucuresti. Neavand subsol tehnic, conductele de apa si termoficare trec direct prin pamant si bineinteles ca, dupa o perioada mai indelungata de viata si o intretinere necorespunzatoare, s-a intamplat acest fenomen. Trebuie sa gasim o solutie tehnica viabila pentru aceste blocuri", a declarat primarul Dumitru Nicolae. Deocamdata, Primaria Galati a initiat trei hotarari de guvern prin care edilii spera sa obtina banii necesari pentru stoparea fenomenului.

O prima hotarare vizeaza acordarea unui ajutor de 15 miliarde de lei pentru cumpararea de apartamente pentru locatarii evacuati din blocul C 20, apartamente care urmeaza sa ramana in proprietatea primariei. O a doua hotarare de guvern vizeaza obtinerea a 31,5 miliarde pentru expertizarea tehnica si remedierea blocului C 20. Cea de-a treia hotarare de guvern se refera la obtinerea de fonduri pentru rezolvarea definitiva a problemei blocurilor fara subsol tehnic din cartierele centrale ale Galatiului, ale caror structuri de rezistenta sunt afectate de tasarea terenului, determinata de scurgerile din conducte, ce se adauga la nivelul ridicat al panzei de apa freatica, urmare a faptului ca in subsolul Galatiului este un strat de loess.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.