Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Jack Dyer Crouch II, se implica direct in solutionarea cazului Teo Peter. Dupa ce, in urma cu doua zile, a participat, la Cluj, la inmormantarea marelui artist, ieri Crouch II s-a intalnit cu o delegatie a prietenilor lui Teo Peter, care au manifestat in fata Ambasadei SUA la Bucuresti. Intr-o intrevedere care a durat circa o ora, Crouch a promis, conform actorului Eugen Cristian Motriuc, ca "se va deplasa la Washington special pentru a incerca sa rezolve acest caz". Mai mult: ambasadorul va sustine astazi o conferinta speciala de presa pentru a-si exprima opinia oficiala in legatura cu tragicul accident in care si-a pierdut viata basistul trupei Compact, Teo Peter. (D.E.)

Procurorii romani si agentii speciali americani desfasoara anchete separate in cazul accidentului rutier in urma caruia un functionar diplomatic al Ambasadei SUA la Bucuresti l-a omorat pe basistul formatiei "Compact", Teo Peter, a declarat ieri procurorul-sef al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti (PTB), Marius Iacob, informeaza Rompres. Oficialul roman a precizat ca, in cursul diminetii de ieri, a avut loc o prima intalnire cu cei trei agenti speciali americani desemnati de un procuror militar din SUA, care au sosit in Romania special pentru anchetarea acestui caz. Potrivit lui Marius Iacob, in cadrul intalnirii a avut loc un schimb de informatii intre anchetatorii romani si agentii americani. Acestia din urma au demarat o investigatie proprie in SUA, insa pana in prezent doar l-au audiat pe autorul accidentului.

Marius Iacob a mai spus ca agentii americani au fost dusi la locul accidentului si li s-au aratat cele doua autoturisme implicate in coliziune. In ceea ce priveste ancheta desfasurata de PTB, el a precizat ca procurorii romani doresc efectuarea unor expertize tehnice ale celor doua autoturisme, precum si a unui raport complet privind circumstantele producerii accidentului si asteapta rezultatul raportului Institutului de Medicina Legala asupra victimei. Mihai Iacob a mai declarat ca nu s-a pus problema jurisdictiei functionarului diplomatic american, chiar daca autoritatile romane au solicitat SUA ridicarea imunitatii acestuia.

In opinia procurorului-sef al PTB, in cazul in care Washington-ul va accepta extradarea functionarului diplomatic, procurorii romani vor solicita si documentele anchetei desfasurate de americani si il vor putea trimite in fata unei instante din Romania. Daca insa extradarea nu va fi acceptata, atunci PTB va preda anchetatorilor americani dosarul intocmit in Romania, acestia din urma fiind cei in masura sa il trimita in judecata pe autorul tragicului accident. Marius Iacob a estimat ca ancheta PTB va mai dura inca aproximativ doua, trei saptamani.

Procurorii americani vor sa afle adevarul

Cei trei investigatori americani - sositi cu un avion, in cursul zilei de marti - au venit ieri, in jurul orei 9.00, la sediul Parchetului Tribunalului Bucuresti. Echipa Serviciului de Anchete Penale al Marinei Militare a SUA - compusa din doi barbati si o femeie - a fost trimisa in Romania pentru a afla circumstantele exacte ale accidentului in care a murit basistul trupei Compact, Teo Peter.

Dupa o intrevedere de aproximativ jumatate de ora cu procurorii romani, unul dintre investigatorii americani a raspuns intrebarilor puse de jurnalistii aflati in fata sediului Parchetului, informeaza Mediafax. Declaratiile anchetatorului american au fost traduse presei, din limba engleza, de translatorul care ii insotea pe procurori.

Anchetatorul american - care nu si-a facut public numele - a spus ca "intrevederea cu procurorii romani a decurs foarte bine si ca investigatia merge foarte bine, de asemenea". "Robert Cristopher (n.r. - puscasul american autor al accidentului) se afla in prezent la o baza militara din Statele Unite ale Americii", a declarat investigatorul american.

El a adaugat ca "este prematur" sa se spuna, la acest moment, care vor fi acuzatiile finale la adresa militarului american. "Investigatiile sunt in desfasurare, iar abia la final lor vom putea spune care sunt faptele de care se face vinovat", a mai declarat investigatorul american. Anchetatorul american a subliniat ca "ambele parti - si cea romana si cea americana - vor colabora in acest caz pentru ca sunt interesate sa afle adevarul".

Expertiza pentru masinile implicate in accident

Anchetatorii romani au dispus efectuarea unei expertize asupra celor doua masini implicate in accidentul in care a murit basistul Teo Peter, astfel incat sa fie stabilite cu exactitate viteza autoturismelor si circumstantele exacte ale impactului, informeaza surse judiciare. Sursele citate au precizat ca, din primele evaluari, avand in vedere distanta la care a fost aruncat taxiul dupa impactul cu autoturismul de teren condus de puscasul marin american, rezulta ca si soferul roman ar fi avut o viteza mai mare decat cea legala. Conform surselor citate, procurorul general al Romaniei, l-a desemnat pe Gheorghe Oancea (procurorul militar la Sectia parchetelor militare) drept persoana de contact cu procurorii militari americani.

Ministerul Public a precizat ieri, ca, la finalul anchetei privind accidentul soldat cu moartea lui Teo Peter, institutiile abilitate din Statele Unite si Romania vor stabili cine are jurisdictie asupra cauzei, in care este implicat un puscas marin american, informeaza Mediafax.

"Respect us as we respect u.s."

Prietenii si apropiatii lui Teo Peter anuntau la inmormantarea basistului trupei Compact ca ar putea organiza mai multe demonstratii de protest in fata Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti. Un asemenea protest a fost organizat ieri de un grup restrans de prieteni ai lui Teo Peter, care cereau aducerea in tara a puscasului marin, informeaza Mediafax.

Eugen Cristian Motriuc, actor la Teatrul Mic si unul dintre cei mai apropiati prieteni ai lui Teo Peter, este cel care a initiat acest protest. El a strans o lista cu peste 200 de semnaturi de la "elita artistica si culturala romaneasca" pe care a prezentat-o ambasadorului american Jack Dyer Crouch II. Dupa o intrevedere cu Dyer Crouch, care a durat aproape o ora, Motriuc a declarat presei ca ambasadorul, "foarte diplomat si dragut", a promis ca "se va deplasa la Washington special pentru a incerca sa rezolve acest caz". "Noi vrem sa fim respectati pentru ca nu suntem o tara de mana a patra. Vrem ca puscasul marin sa fie tratat asa cum merita dupa legile romanesti, chiar daca legea romaneasca impune in acest caz minimum sapte ani de puscarie, iar cea americana 15 ani. Avem demnitatea noastra", a precizat Motriuc.

El a mai declarat ca a cerut ca Ambasada sau Guvernul american sa organizeze, pe data de 11 aprilie, ziua de nastere a lui Teo Peter, un spectacol in memoria cantaretului roman, "ca o conciliere intre cele doua popoare". De asemenea, va fi lansat un portal de Internet pe care fanii vor fi tinuti permanent la curent cu desfasurarea cazului.

Nici unul dintre fostii colegi ai lui Teo Peter din trupa Compact nu a fost prezent la aceasta actiune, printre manifestanti numarandu-se Laura Stoica, Andrei Partos si Virgil Iantu.

Prietenii basistului purtau fotografii ale acestuia sau pancarte cu lozinci precum "Kill & run - immunity", "Respect us as we respect u.s.", "Condoleante diplomatiei americane" sau "Nu confundati obedienta politica cu demnitatea romaneasca". In fata Ambasadei a stationat o masina de unde au putut fi auzite la difuzoare cantecele trupei Compact.

Ca o coincidenta, actiunea s-a desfasurat in fata salii ArCub, situata langa Ambasada SUA, locul unde cu putin timp in urma a avut loc expozitia manifest "Lacrima rutiera" organizata de Cornelia Galavan, victima unui accident in urma caruia a ramas infirma.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.