Social 2 Iunie 2009 18:41
Ministerul Educatiei a finalizat luni proiectul grilei de salarizare a angajatilor din preuniversitar si propune lefuri de la 2.100 de lei brut, pentru educatorii si invatatorii debutanti, la 5.400 lei, pentru profesorii cu peste 40 de ani vechime si gradul didactic I, potrivit sindicatelor

„Am cazut de acord la salarii cuprinse intre de 3,5 ori salariul minim pe economie, la de 9,2 ori. In plus, vom stabili si acordarea unor sporuri de performanta, care se vor ridica la pana la 20% din salariu”, a precizat pentru NewsIn vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu.

Grila de salarizare, discutata luni la Ministerul Educatiei, propune cresteri de circa 300% pentru educatorii, invatatorii si profesorii debutanti. Astfel, daca in prezent salariile debutantilor sunt de 900 de lei brut la educatori si 1.100 de lei brut la profesori, prin noua grila se ajunge la 2.100 de lei, respectiv 3.300 lei.

„Daca se pastreaza acelasi sistem de impozitare si in 2012, cand ar fi data limita pe care a promis-o guvernul pentru intrarea in vigoare a legii salarizarii unice, educatorii si invatatorii debutanti fara studii superioare de lunga durata vor primi in mana 1.400-1.500 de lei, de la 660 lei cat primesc in prezent. Cel mai mare salariu il vor avea educatorii, invatatorii si profesorii cu gradul I si maximum de vechime. Ei vor ajunge sa ia 3.800 lei in mana, fata de 2.000 cat au acum”, explica vicepresedintele FSLI.

Sindicalistii sunt, insa, ingrijorati ca legea nu va putea fi aplicata in trei ani de la intrarea ei in vigoare in 2010. „Se prevad majorari semnificative si ma indoiesc ca guvernul va avea acesti bani. Educatia ar trebui sa aiba 8% din PIB pentru majorarile propuse, iar in prezent are efectiv, dupa restructurarea bugetara, circa 4%”, spune Hancescu.

Proiectul discutat luni va fi prezentat la sedinta comuna de marti de la Ministerul Muncii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.