Social 2 Iunie 2009 15:36
Tribunalul Militar Teritoarial Bucuresti a intrerupt executarea pedepsei pentru fostul general Victor Stanculescu, condamnat la de 15 ani de inchisoare in dosarul Revolutiei de la Timisoara, motivand prin varsta inaintata si riscul vascular cerebral sau cardiac "maxim".

"In ce priveste durata pentru care va fi dispusa intreruperea executarii pedepsei, instanta va avea in vedere gravitatea diagnosticelor si varsta sa inaintata. Instanta apreciaza ca intervalul de timp necesar trebuie sa fie unul mai mare si s-a orientat la un termen de un an", precizeaza instanta militara, in motivarea deciziei prin care s-a dispus intreruperea executarii pedepsei in perioada 12 mai 2009-12 mai 2010.

Tribunalul a avut in vedere, dupa cum rezulta din motivarea data publicitatii luni, "concluzia neechivoca din raportul noii expertize medico-legale, potrivit careia " bolnavul Stanculescu Victor Atanase se afla intr-o situatie de risc vascular cerebral sau cardiac maxim". In expertiza se precizeaza ca problemele de sanatate de care sufera fostul general pot fi rezolvate la "clinicile de un inalt nivel de competenta si dotare tehnologica", iar "situatia de boala in care se afla numitul Stanculescu Victor Atanase are caracter de mare urgenta".

"Dupa opinia noastra, in conformitate cu legea, va putea beneficia de supraveghere medicala, posibila numai in unitatile medicale de varf", concluzioneaza Comisia Superioara, pe baza raportului Institutului de Medicina Legala, invocat de instanta militara in motivare.
In aceste conditii, tribunalul a constatat ca Stanculescu sufera de o boala grava, asa cum prevede legea, care face imposibila executarea pedepsei.

Cu privire la lipsa pericolului concret pentru ordinea publica, instanta militara arata ca faptele pentru care a fost condamnat Stanculescu au avut loc cu aproape 20 de ani in urma si ca Stanculescu, ulterior savarsirii faptelor, " a jucat un rol de prim rang in transformarea tarii, in trecerea la statul de drept si consolidarea acestuia, fapt pentru care nu poate sa reprezinte un pericol public". De asemenea, instanta retine ca Stacnulescu nu s-a sustras judecatii sau executarii pedepsei.

Procurorii militari au atacat cu recurs decizia din 12 mai a Tribunalului Militar Teritorial de intrerupere a executarii pedepsei pe motive medicale in cazul lui Victor Athanasie Stanculescu. Recursul se va judeca la Curtea de Apel Militara.
Stanculescu este obligat, timp de 1 an, sa nu iasa din Bucuresti si Ilfov fara incuviintarea instantei militare, sa se prezinte la Politie ori de cate ori este chemat, sa nu isi schimbe locuinta fara sa anunte si sa nu foloseasca sau sa detina arme.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.