Social 2 Iunie 2009 15:29
Calatorii care ajung in Romania din tarile afectate de virusul noii gripe vor fi supuse triajului epidemiologic inainte de a iesi din aeroport si vor completa obligatoriu declaratia privind starea de sanatate, in caz contrar, riscand amenda si chiar inchisoare, de la o luna la doi ani.

Anuntul a fost emis luni de catre ministrul Sanatatii, Ion Bazac, la cateva ore dupa ce autoritatile au anuntat confirmarea in Romania a doua noi cazuri de infectare cu virusul H1N1.

"In plus, s-a mai luat masura ca romanii care se intorc acasa din SUA sa aiba la dispozitie curse directe", a mai precizat Bazac.

In privinta celor doua noi cazuri confirmate, o femeie de 28 de ani care a sosit de la New York pe 29 mai si mama acesteia, in varsta de 56 ani, care a contractat virusul de la fiica, prin transmitere secundara, ministrul Sanatatii a precizat ca au fost identificati, pana acum, 70 de persoane care au luat contact cu prima dintre paciente. "Dintre aceste persoane, 14 sunt rude si vecini de scaun din avion, iar restul pana la 70 sunt ceilalti pasageri si alte persoane care au fost in contact cu femeia. Contactii identificati vor fi internati daca le apar simptome. Deocamdata, sunt izolati la domiciliu", a spus Bazac.

Centrul National de Referinta pentru Gripa din cadrul Institutului National Cantacuzino a anuntat Ministerul Sanatatii, in cursul diminetii de luni, ca a confirmat prin teste de laborator inca doua cazuri de imbolnavire cu virusul gripal A/H1N1.

Cele doua paciente sunt internate la Institutul National de Boli Infectioase “Matei Bals”, unde s-a inceput administrarea terapiei cu antivirale. Starea generala a celor doua femei este buna.

In cazul celor care au intrat in contact strans cu primii trei romani identificati cu noua gripa, autoritatile au dispus izolarea la domiciliu a persoanelor in cauza, acestea beneficiind de concediu medical.

In acest moment, bilantul cazurilor diagnosticate cu virusulul H1N1 in Romania a ajuns la cinci.

In ultimele 24 de ore, la nivel european, au fost confirmate 32 de cazuri noi de gripa A/H1N1, totalul ajungand la 557. Cele 32 de cazuri noi au fost inregistrate astfel: primul caz in Cipru, 2 cazuri in Belgia, 15 in Marea Britanie, 5 in Germania, 6 in Franta si cate un caz in Finlanda, Suedia si Irlanda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.