Social 1 Iunie 2009 14:33
Starea de sanatate a pacientilor internati la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" este, in continuare, buna, a informat, dumininca, Ministerul Sanatii.
Pacientii sunt monitorizati permanent si se afla sub terapie cu antivirale, starea lor de sanatate inregistrand, in continuare, o evolutie buna.

Tatal si fiul de un an si jumatate al femeii, considerata de specialisti "cazul 0" cu gripa porcina in Romania, infectati si ei cu virusul gripal AH1N1, se afla si ei internati la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals, sub supraveghere si tratament medical.

Femeia, in varsta de 30 de ani, reprezinta primul caz de gripa porcina inregistrat in Romania. Ea s-a intors pe 23 mai de la New York, dupa o escala la Paris, si s-a prezentat la medic dupa ce a facut febra mai mare de 38 de grade si tusea. Primele analize ale femeii suspecte de gripa porcina au fost facute la Institutul Cantacuzino, iar pentru confirmarea imbolnavirii, au fost trimise probe la laboratorul specializat din Londra. Ulterior infectia a fost confirmata si la tatal acesteia si la unul dintre copii.

Cele 22 de persoane identificate care au intrat in contact cu femeia de 30 de ani diagnosticata cu gripa noua nu au fost infectate, sustin reprezentantii Ministerului Sanatatii, dupa investigatiile epidemiologice.

Potrivit specialistilor, simptomele imbolnavirii de noua gripa apar la aproximativ sapte zile de la infectarea cu virusul H1N1. Medicii recomanda evitarea locurilor aglomerate si respectarea regulilor de igiena, in special spalarea mainilor cu sapun.

In ceea ce priveste diagnosticul infectiei cu virului AH1N1, Institutul National Cantacuzino are capacitatea de diagnostica si confirma infectia cu prin metode de microbiologie moleculara.

Prin urmare, Institutul a fost acreditat pentru a confirma virusul gripal atat la nivel national, cat si la nivel regional pentru noua tari din Europa (Albania, Moldova, Croatia, Belarus, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru, Macedonia, Serbia, Bulgaria). De altfel, in tara noastra se lucreaza, in prezent, probe trimise din Albania si Moldova. De asemenea vor fi analizate si probe din Croatia si Serbia.

Ministerul Sanatatii a anuntat ca a primit vineri, 29 mai 2009, la orele 20.30, din partea Laboratorului European din Londra, validarea oficiala a rezultatelor pozitive obtinute in urma testelor de laborator efectuate de Institutul National Cantacuzino in cazul pacientilor din Romania.

In ultimele 24 de ore, la nivel european, au fost confirmate 45 de cazuri noi de gripa A/H1N1, totalul ajungand la 525. Cele 45 de cazuri noi au fost inregistrate astfel: 14 in Marea Britanie, 2 in Elvetia, 24 in Spania, 3 in Germania si cate 1 caz in Suedia, respectiv Ungaria.

Numarul total, in ultimele 24 de ore, la nivel mondial, fara cele inregistrate in Europa, este de 1508 cazuri noi cu un total general de 16.707 de cazuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.