Social 1 Iunie 2009 11:46
Regizorul Cristian Mungiu a declarat la Cluj, ca Festivalul de Film Transilvania (TIFF) este �fara indoiala� cel mai bun festival de film din Romania.
Mungiu a mai spus ca TIFF-ul este o dovada ca se poate organiza un eveniment de durata, cu incapatanare, insa cinematografia romaneasca nu este inca la un ritm normal, dupa cum arata NewsIn.

"TIFF-ul e o dovada a faptului ca daca esti foarte incapatanat poti sa faci un eveniment de tipul asta in Romania sa dureze si poti sa il faci popular cinematograful macar printre oamenii care au gust pentru film de festival. Cel mai bun lucru care se intampla la TIFF este ca acum nu gasim bilete in sala, desi la prima editie oamenii intrebau ce e ala un festival de film. Acesta e un progres enorm. Normalitatea in cinematografia romana va fi cand nu vom mai gasit bilete la primul spectacol, cand filmul va merge la o proiectia la Satu Mare, Zalau, Orsova sau mai stiu eu unde”, a mai spus Mungiu.

Intrebat care este diferenta intre Festivalul de la Cannes, unde a prezentat in premiera internationala „Epoca de Aur”, si TIFF, regizorul a spus ca nu se poate face o comparatie. "Cannes-ul e cel mai popularizat eveniment de pe lumea asta, dupa olimpiade. Nu cred ca are rost sa facem comparatii de genul asta. Eu cred ca TIFF-ul arata foarte bine ca este neindoielnic liderul festivalurilor de film din Romania. Imi pare bine ca au intins un covor rosu aici...Nu trebuie sa inventam competitii”, a afirmat regizorul, care a deschis si editia din 2008 a TIFF cu pelicula „Patru luni, 3 saptamani si 2 zile”, care a luat Palme d’Or-ul la Festivalul de la Cannes anul trecut.

Despre filmele inscrise in competitie, regizorul roman a spus ca nu stie foarte multe despre ele, doar despre cel a lui Cornel Porumboiu, „Detectiv, adjectiv”, despre care a spus ca si-a merit premiul la Cannes si „fara indoiala va merita un premiu si aici”.

Cea de a opta editia a TIFF este cea mai ambitioasa, reunind 209 filme, in perioada 28 mai - 7 iunie, la Cluj-Napoca. Proiectia de la TIFF 2009 este o premiera nationala si s-a realizat in prezenta tuturor regizorilor care au lucrat la film. Sala cinematografului Republica, cu o capacitate de 1.000 de locuri, a fost arhiplina.


  • Mungiu spune ca filmele pe care le face nu sunt despre o epoca, sunt despre oameni, despre povesti

Regizorul Cristian Mungiu, al carui proiect cinematografic „Epoca de Aur” deschide vineri cea de a opta editia a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), a spus ca filmele pe care le face nu sunt despre o epoca, ci despre oameni, povesti, despre ce i s-a intamplat si lui la 20 de ani.

Intrebat daca nu crede ca este o tema destul de folosita cea a comunismului, Mungiu a spus: "Filmele pe care le fac nu sunt despre epoca, sunt despre oameni, despre povesti, sunt despre ce mi s-a intamplat mie cand aveam 20 de ani, ca asta e, am avut ghinioane si cand aveam 20 de ani era in fundal comunismul...nu am ce sa fac. Dar nu fac cronica timpului respectiv, nu am niciun fel de nostalgie pentru perioada respectiva, doar incerc sa recuperez povesti pe care la 40 de ani le vezi altfel, ai destula distanta”, a precizat Mungiu.

In ceea ce priveste reactia la care se asteapta din partea spectatorilor la "Epoca de Aur", dupa ce la proiectia „Patru luni, 3 saptamani si 2 zile”, care a deschis editia din 2008 a TIFF-ului, cativa spectatori au iesit din cauza caldurii sufocante din sala, Mungiu a glumit si a spus „sa lesine...”.

"Nu, glumesc. Data trecuta au fost zece oameni care au lesinat in sala, daca macar cineva va lesina de ras in seara asta voi fi foarte multumit, dar nu ma astept. Sper ca oamenii sa rada, sa zambeasca si mai cu seama sper ca filmul sa lucreze in ei, pentru ca nu este un film numai despre ce se va vedea pe ecran doua ore jumate, ci despre toate amintirile pe care filmul acesta vrea sa ti le provoace”, a afirmat regizorul.

"Amintiri din epoca de aur", colajul de filme scurte regizate de Cristian Mungiu, Oana Uricaru, Hanno Hoefer, Razvan Marculescu si Constantin Popescu, proiectat si el in cadrul sectiunii Un Certain Regard de la Cannes, prezinta mai multe povesti legate de Romania ceausista, prin ochii unor personaje din randul oamenilor obisnuiti.

Publicul a primit foarte bine pelicula „Amintiri din Epoca de Aur”, aplaudand toate cele sase filme, iar producatorul Cristian Mungiu a afirmat la finalul proiectiei ca a fost un eveniment lung, dar ca se bucura ca sala cinematografului Republica a fost arhiplina, transmite corespondentul NewsIn.

"Stiu ca a fost o proiectie lunga, dar in Romania prinzi o sala de cinema plina o data la zece ani si atunci am vrut sa va aratam mai multe filme odata”, a afirmat regizorul roman.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat vineri la finalul premierei nationale a filmului „Amintiri din Epoca de Aur”, produs de Cristian Mungiu, ca pelicula nu are nicio legatura cu aerului epocii comunismului. Desi a recunoscut ca cele sase filme din cadrul peliculei sunt bine realizate, Popescu a afirmat ca doar unul i-a placut, Legenda Vanzatorilor de Aer - despre care a spus ca este varianta romaneasca a filmului „Bonnie and Clyde” - , pe restul denumindu-le „skatch-uri”.

Ele sunt bine facute, din punct de vedere comercial si nu este un cuvant de dispret asta, cred ca vor avea succes la public, sunt amuzante, unul dintre ele mi s-a parut cel mai bine realizat, ultimul, Legenda Vanzatorilor de Aer, nu stiu cui apartine, insa, nu prea au legatura cu aerul epocii de atunci. Sunt amuzante la modul teoretic”, a spus jurnalistul. In ceea ce priveste TIFF-ul, Cristian Tudor Popescu a spus ca „acest festival incearca sa mentina ideea de cinematograf romanesc in primul rand”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.