Pensionarii aflati la tratament dau spaga pentru un cearsaf curat

Statiunea Saturn ofera imagini contrastante: pe de o parte hoteluri luxoase, pe de alta parte restaurante, gradini de vara, terase si cantine lasate in paragina, tencuiala cazuta si lacatul pus la usa. Nici proprietarii magazinelor nu par a fi pregatiti. Multi dintre ei au inceput de-abia acum lucrarile de renovare a buticurilor. La Saturn se stie - luna iunie si inceputul lui iulie sunt cele mai ieftine. Sunt lunile pentru pensionari si sindicalisti. Oameni de varsta a treia vin aici din toate colturile tarii la tratament. "Am stat la o groaza de cozi si am dat spaga ca sa obtinem, eu si sotul, un bilet pentru luna iunie la Saturn", spune o femeie de 65 de ani.

Dl. Doru, un turist din Brasov venit la tratament aici, plateste pentru un sejur de 18 zile jumatate din pensie. In pret sunt incluse trei mese pe zi. De serviciile de la hotel, barbatul sustine ca este multumit, desi cabina de dus este crapata, iar telecomanda nu functioneaza. "Pentru noi insa, cei care am trait din plin anii comunismului, e bine. I-am bagat cameristei niste bani in buzunarul halatului ca sa ne schimbe lenjeria de pat, si acum e bine". Mancarea e ca acasa. "Parizerul, untul si gemul portionate sunt nelipsite la masa de dimineata", spune brasoveanul.

"La pranz primim o ciorba si un fel doi, in care predomina cartofii. La pretentiile noastre de pensionari, e bine", repeta el. Ca majoritatea romanilor veniti la mare, dl. Doru isi completeaza mesele cu cate o rosie sau un iaurt, cumparate de la magazin. Un kilogram de rosii costa circa 40.000 de lei, o bere, tot cam atat. La Saturn, turistii care trebuie sa-si asigure singuri masa aleg "impinge tava". "La cantina cu autoservire e mai ieftin decat la restaurantele hotelurilor si poti sa combini mamaliga, chiar si cu cartofi", spune o clienta. O ciorba de burta costa aici in jur de 50.000, o portie de fasole cu carnati - 30.000, iar o savarina - 12.000.

Tratarea sterilitatii atrage nemti in Saturn

Cei care vin la Saturn vin mai ales pentru tratamentul afectiunilor reumatice, zona beneficiind de cea mai indelungata expunere la soare din intreaga tara: 12-13 ore pe zi. Oferta unitatilor de tratament balnear incepe cu bai cu apa minerala calda, apa de mare, bai cu plante sau namol si ajunge pana la electroterapie si tratament cu aerosoli. Multe persoane vin insa la Saturn pentru tratarea sterilitatii. Se pare ca tampoanele cu namol si irigatiile cu sulf, intrauterine, fac minuni. Turistii straini sunt incantati mai ales de preturile scazute practicate pe litoralul romanesc: o baie cu namol sau un dus subacval costa circa 60.000 de lei. Strainii vin la Saturn nu atat pentru tratamentele afectiunilor reumatice, cat pentru cele de sterilitate sau geriatrice, retetele de intinerire ale Anei Aslan fiind renumite in toata lumea.

Pretul unei camere la hotel, care variaza intre 900.000 de lei pentru o camera single si 1.200.000 o camera cu pat dublu si aer conditionat, este, pentru nemtii si francezii veniti aici, o nimica toata. "Anul trecut, cand am fost in Cehia, un tratament asemanator ne-a costat de 3-4 ori mai mult ca aici", spune Wilhelm, un turist german. De Saturn a aflat dintr-un catalog Neckermann. Conditiile si pretul l-au facut sa se hotarasca imediat. Seara in Saturn nu ofera prea mult tinerilor avizi de distractie, pentru ca discotecile sunt inca inchise. Turistii pot insa petrece cateva ore la apus pe o terasa, la un mic cu aroma de manea. Cei cu dare de mana pot face chiar si o plimbare cu trasura cu cai, pretul fiind negociabil.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.