Presedintele Traian Basescu este de parere ca cei trei ziaristi romani tinuti captivi in Irak, Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, au avut o contributie extrem de importanta la salvarea jurnalistei franceze Florence Aubenas. Seful statului a facut aceasta afirmatie in cadrul unui interviu acordat ziarului Romania libera

Basescu a spus ca "de fapt a fost discrepanta de declaratii intre Florence Aubenas si cei trei ziaristi romani. Din punctul de vedere al sefului statului, explicatia este foarte simpla: "Ca si in cazul ziaristilor nostri, in momentul in care li s-a dat drumul din prizonierat, gruparea care i-a detinut le-a pus conditia sa nu vorbeasca absolut nimic. La intrebarea reporterului "De ce nu recunoaste Florence Aubenas ca a fost tinuta in acelasi loc cu ziaristii romani?", presedintele Traian Basescu a facut o precizare. "Cred ca am o datorie morala fata de cei trei ziaristi. A fost o discrepanta de declaratii intre Aubenas si ziaristilor nostri. Noi i-am stiut explicatia si ea este foarte simpla. Si ziaristilor nostri, cand li s-a dat drumul, li s-a spus sa nu vorbeasca nimic. Noi ca stat am respectat aceasta conditie la care ne-am angajat.

Ei, in calitate de cetateni, au respectat, la randul lor, aceasta conditie. Aubenas a fost intr-o situatie chiar si mai dificila. Ghidul ei era irakian, are toata familia in Bagdad. Si i s-a pus aceeasi conditie. Din acest motiv, Florence Aubenas nu a fost in situatia in care sa dea explicatii la fel de multe ca in cazul ziaristilor nostri. Dar realitatea este una singura - au stat impreuna. Iar contributia ziaristilor nostri la salvarea lui Aubenas a fost extrem de importanta. Ce pot sa va mai spun este ca acum se lucreaza extrem de intens la clarificarea vinovatiei lui Omar Hayssam si a lui Mohamad Munaf si nu vom ezita sa facem publice rezultatele anchetei. De altfel, o va face Parchetul", a mai spus Basescu. Aceste precizari ale presedintelui Romaniei vin pe fondul nepotrivirii declaratiilor celor trei ziaristi romani, infirmate de Florence Aubenas, dar confirmate de autoritatile franceze.

Hayssam, interogat de irakieni

Pe de alta parte, ancheta privind implicarea afaceristilor arabi in rapirea jurnalistilor romani continua. Omul de afaceri Omar Hayssam, implicat in rapirea jurnalistilor romani in Irak, a fost interogat la Bucuresti de un procuror irakian.

Anchetatorul a vazut documentele intocmite pana acum de magistratii romani in dosarul rapirii, iar o parte dintre acestea vor fi traduse in limba araba, pentru ca autoritatie din Bagdad sa le poata folosi in propria ancheta. Ministerul Public roman i-a indicat deja pe Omar Hayssam si Mohammad Munaf drept cei care au initiat si coordonat intreaga actiune, iar declaratiile celor retinuti in Bagdad confirma ca rapirea ar fi fost planificata la noi in tara. Surse judiciare afirma ca Mohamad Munaf ar fi invocat drept motiv al rapirii nevoia de ameliorare a relatiei dintre romani si musulmani. El ar fi fost incredintat ca implicarea sa si a lui Hayssam in salvarea jurnalistilor ar fi imbunatatit aceasta relatie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.