Preotul Daniel Corogeanu si cele patru calugarite suspectati pentru teribila crima comisa la Manastirea Sfanta Treime de la Tamacu au fost audiati, ieri, toata ziua, de o echipa speciala de procurori de la Parchetul General. In fata sediului Parchetului de la Vaslui, locul unde s-au desfasurat audierile, localnicii, impartiti in doua tabere, s-au si batut, fratele preotului cercetat fiind la un pas de a fi linsat. Pana la ora inchiderii editiei, procurorii nu au decis daca emit ordonanta de retinere pe numele celor anchetati pentru a fi prezentati magistratilor in vederea arestarii.

Preotul fotbalist - un sarlatan ce trece din curtea Bisericii in cea a Politiei

Cazul Petre Daniel Corogeanu este o premiera interesanta pentru penalul romanesc. Rezultatele autopsiei arata ca femeia a murit prin deshidratare. Ea a fost silita sa nu bea apa. Insetarea fortata poate fi asimilata torturilor. De aceea, pornind de la cauza mortii si felul in care s-au derulat evenimentele se poate discuta, la incadrarea faptelor, despre omor deosebit de grav prin cruzimi. Sunt cateva elemente care demonstreaza clar ca individul considerat un sfant de satenii din Tanacu este de fapt un escroc. Din dosarul penal al mortii sorei Irina Cornici reiese ca, tanara a fost crucificata in dimineata de 10 iunie. Seara si in urmatoarele doua zile erau organizate slujbe, la care erau asteptati foarte multi enoriasi. Petre Daniel Corogeanu stia ca pseudo-exorcizarea la care o supunea pe sora Irina i-ar fi indignat pe credinciosi. Din acest motiv femeia a fost ascunsa timp de trei zile. Crucea cu sumbra povara a fost scoasa din nou abia luni, 13 iunie. Asta demonstreaza ca preotul constientiza faptul ca face un lucru rau.

Scuza sa pentru ascunderea sorei Irina a fost ca "diavolii" din ea ar fi deranjat sfanta slujba, dar aceasta scuza nu sta in picioare din punct de vedere religios, pentru ca, in acceptiunea iubirii crestine, necazul celui de alaturi nu te deranjeaza, ci te face sa incerci sa-l ajuti.

Principala problema psihologica a lui Corogeanu atunci cand va simti pe mana raceala catuselor. In scurtul timp care a trecut de la statutul de fotbalist la cel de preot, in sinea lui a inflorit probabil ideea ca este un mesager al Domnului. Cand va intelege ca trebuie sa suporte rigorile legii pentru o crima, Corogeanu se va crede un mucenic. Din acel moment, el va deveni si mai periculos, daca va fi lasat sa-si propage si de dincolo de gratii ideile.

Preotul a vrut sa dezlege de diavoli o calugarita cu probleme psihice

Potrivit anchetatorilor Parchetului Tribunalului Vaslui, Irina Cornici a avut primul contact cu manastirea la inceputul lunii aprilie, cand a venit in vizita la o prietena cu care crescuse impreuna la Centrul de plasament Barlad.

Impresionata de viata duhovniceasca a sfantului lacas, la doar cateva zile s-a calugarit, cu binecuvantarea preotului monah Daniel Corogeanu. In scurt timp, maicuta Irina a avut primele manifestari violente, ceea ce i-a determinat pe cei din manastire sa o lege si sa o transporte la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, cu o masina a lor, dupa ce ambulanta a refuzat sa se prezinte la apelul maicutelor. Dupa doua saptamani, maicuta Irina a fost externata din Sectia de psihiatrie a spitalului, fiind diagnosticata cu schizofrenie. In urma audierilor, anchetatorii au aflat ca, in perioada imediat urmatoare externarii, comportamentul maicutei Irina a fost unul normal, avand o conduita duhovniceasca corecta. La sfarsitul lunii mai, impreuna cu alte trei maicute, tanara a plecat in localitatea Cuptoare, comuna Cornea, judetul Caras-Severin, la familia Nistor Stolojan, pentru a-si lua banii obtinuti in Germania, unde muncise in ultimii doi ani ca baby-sitter la o familie de medici. Din cei 4.000 de euro castigati, Irina a recuperat doar 500 de euro, acest lucru afectand-o foarte tare, dupa cum sustin in declaratii maicutele.

De aceea, pe 5 iunie ea a hotarat sa tina post si sa faca rugaciuni "pentru a inmuia inima celor care au lasat-o fara bani". Conform anchetatorilor, a urmat o perioada de nesomn si continua agitatie, care a afectat-o psihic pe maicuta. In dimineata de 10 iunie, preotul Daniel i-a facut o slujba de dezlegare pentru indepartarea diavolului, iar pentru ca aceasta nu a avut nici un efect, maicutele au hotarat sa o lege de maini si de picioare cu prosoape, dupa care au dus-o la ea in chilie. In dimineata zilei de 13 iunie, preotul Daniel a solicitat maicutelor sa o aduca pe Irina in biserica pentru a-i tine o noua slujba de dezlegare, cerandu-le sa nu faca galagie. In aceste conditii, patru maicute au hotarat sa confectioneze o cruce din cofraje pentru turnat beton, de care sa o lege. Pe crucea improvizata, maicutele au pus o patura, dupa care, cu ajutorul unor lanturi, au legat-o pe tanara de maini, picioare si de mijloc, folosind si patru lacate. Pentru a nu mai tipa, i-au introdus in gura tifon pe care l-au fixat cu ajutorul unor benzi adezive.

Acesta era indepartat doar pe timpul noptii, maicuta Irina fiind tinuta in pridvorul bisericii, intinsa pe o plapuma. De luni si pana miercuri, 15 iunie, preotul Daniel a tinut slujbe prelungite "pentru deposedarea de diavol" a maicutei Irina. In urma tratamentului si a agitatiei, Irina a intrat in stare de soc miercuri dimineata, pe 15 iuniue, fapt ce le-a determinat pe maicute sa o dezlege. Desi tanara se afla in acea stare din cauza infometarii si deshidratarii, atat maicutele, cat si preotul Daniel au crezut ca rugaciunile si-au atins scopul, diavolul fiind indepartat. Dupa un moment de revenire, in care a reusit chiar sa mai comunice cu cei din jur, a fost anuntata ambulanta, dar la sosirea cadrelor medicale tanara avea deja pulsul foarte slab, decedand in drum spre spital.

Episcopia Husi: Parintele Daniel este un individ fara calificare

Potrivit unui raport al Episcopiei Husi care a fost inaintat Patriarhiei Romane si care va fi discutat in urmatoarea sedinta a Sfantului Sinod al BOR, cel mai inalt for bisericesc, Petru Daniel Corogeanu nu avea pregatirea necesara statutului de preot ieromonah, desi a fost hirotonit, iar manastirea la care oficia slujbe din 2001 este una eretica, nesfintita. Episcopia Husilor i-a retras dreptul de slujire, dupa doua zile de la moartea maicutei Irina. Episcopul vicar Corneliu Barladeanu considera ca Episcopia Husilor "s-a grabit atunci cand l-a hirotonit pe parintele Daniel, abia acum realizand ca o simpla recomandare, scrisa adesea in cateva randuri, poate atarna foarte greu peste timp".

Preotul Daniel Corogeanu a fost recrutat cand era student in anul al doilea la Teologie, de catre un jurist din Vaslui, si adus in fata Episcopului Ioachim care, la recomandarea preotului Mina Dobzeu, l-a hirotonit. De atunci, Corogeanu a renuntat la studii. "Parintele Daniel este un individ fara calificare, ce a profitat de clementa acordata de noi, in incercarea de a acoperi criza de personal monahal autentic, ajungand sa conduca o manastire. Mie mi s-a parut dubios de la inceput. Pe langa faptul ca spunea ca BOR este vanduta nu stiu caror servicii secrete straine, emitea tot felul de aberatii despre diavol, cum ar fi de pilda aceea ca diavolul s-ar afla chiar pe bancnotele nationale. Chiar pe mine insumi ma considera spion pentru ca auzise ca facusem studiile in strainatate, a spus Episcopul Vicar Barladeanu.

Inmormantata in satul natal, Perieni

Mai mult de 500 de persoane din localitatea vasluiana Perieni au participat, luni dupa-amiaza, la inmormantarea maicutei Irina Cornici. Trupul neinsufletit al maicutei a fost ridicat, sambata, de tatal vitreg al acesteia si dus in localitatea Perieni, unde tanara s-a nascut. Desi localnicii din Perieni se asteptau si la prezenta preotului Daniel si a maicutelor participante la ritualul de exorcizare, acestia nu si-au facut aparitia la funeraliile tinerei. Mai mult, localnicii spuneau ca, in cazul in care ar fi venit la inmormantare, atat preotul ieromonah al manastirii Tanacu, cat si maicutele, ar fi fost legati.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.