Social 27 Mai 2009 05:00
Ministerul Sanatatii vrea sa introduca sistemul coplatii de la 1 septembrie. Legislatia este in curs de elaborare, dar autoritatile vehiculeaza o contributie a pacientului de 5 lei pentru un consult la medicul de familie, 10 lei pentru unul la un medic specialist si 100 de lei pentru o saptamana in spital.
Ca si cand romanul modest merge la doctor din impuls sau din amuzament, fara sa se teama ca actul medical e deseori conditionat de spaga, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Liviu Manaila argumenteaza introducerea coplatii prin beneficiul respnsabilizarii pacientului. "Daca stie ca are de platit si el o contributie, atunci probabil ca o sa se gandeasca de doua ori daca e cazul sa abuzeze de mersul la doctor".

Casa de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii analizeaza modalitatea introducerii sistemului de coplata, iar primele discutii vizeaza ca orice persoana care merge la medicul de familie sa plateasca. Acesta este primul pas in plata serviciilor medicale pentru care romanii platesc deja asigurari.

Se preconizeaza ca pentru o vizita la medicul de familie bolnavul va trebui sa plateasca pe 5 lei, in cazul in care sunt necesare serviciile unui medic specialist coplata ar putea fi de 10 lei, iar in cazul sptalizarii nu s-a stabilit daca pacientul va plati pe zi sau pe un termen mediu petrecut in spital. "Pe sapte zile de spitalizare ar putea fi o coplata de 100 de lei", a declarat Cristian Celea, directorul general al CNAS.

La o dezbatere organizata de "Ziarul Financiar" cu tema "Asigurarile private din sanatate: Cand va reveni increderea in serviciile medicale romanesti?", Liviu Manaila a mai declarat ca aceasta coplata este o modalitate de control, astfel incat sa nu se mai poata face decontari fictive de servicii medicale. "Daca vine la medic si i se da chitanta pe coplata, este clar ca a beneficiat de acel serviciu", a explicat secretarul de stat, citat de Cotidianul. De asemenea, secretarul de stat a spus ca se va percepe coplata si pentru persoanele care "dau buzna la spitale" si nu sunt internate ca urgente.

Sanatatea nu poate fi gratuita

Directorul general al CNAS a declarat ca populatia trebuie sa inteleaga ca medicina nu este gratuita "tot cetateanul trebuie sa simta ca medicina costa si de multe ori costa mult". Acesta a mai spus ca sistemul de coplata este masura ideala cu ajutorul careia ar putea disparea spaga, "dar sigur o perioada vor merge in paralel". Celea a admis insa ca exista categorii foarte largi din populatie la care asigurarea coplatii este responsabilitatea statului.

"O lege a asigurarilor private trebuie sa asigure competitia in mod real. Si ar mai fi nevoie de o restructurare la nivel de mentalitate, intrucat sanatatea nu poate fi gratuita"
, a adaugat Celea, potrivit Gandul.

Directorul general a mai spus ca serviciile pe care le poate oferi CNAS trebuie structurate intr-un pachet bine determinat. "Introducerea coplatii, educatia si schimbarea mentalitatii, preventia, toate acestea fac parte dintr-o noua strategie a autoritatilor", a precizat Celea.

Ziua estimeaza emotional efectele introduceri acestui sistem

Daca s-ar plati orice vizita la medic, copiii vor fi cei mai loviti, frecventa bolilor la ei fiind mult mai mare, pentru ca orice raceala combatuta cu antibiotic presupune o vizita la medic. Nici bolnavii cronici nu au un viitor mai bun, pentru ca, cel putin lunar, trebuie sa mearga la medic pentru reteta. Problema poate fi extinsa, in cazul trimiterilor succesive la diferiti medici si laboratoare, pana la identificarea finala a bolii sau a tratamentului care, in noua viziune, ar epuiza resursele financiare ale pacientilor.

Lumea satului va fi puternic lovita. Este recunoscut faptul ca taranii nu au bani, iar impunerea taxelor ii va face pe acestia sa nu mai apeleze la medic deloc. La sfarsitul anului trecut, Romania avea aproape 300.000 de persoane care bene­ficiau de venitul minim garantat. Este de asteptat ca acestia sa nu mai mearga la medic sa se trateze din cauza banilor pe care trebuie sa-i dea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.