Social 25 Mai 2009 10:10
Zilele acestea, in perioada 22-29 mai 2009, la Constanta, se desfasoara un eveniment special, plasat sub semnul sensibilitatii japoneze-Festivalul International "Haiku-ul in contextul liricii universale". Festivalul se desfasoara sub egida ambasadei Japoniei la Bucuresti si face parte din seria de manifestari dedicate celor 50 de ani de prietenie Romano-Japoneza.

Despre poezia haiku, despre Japonia si despre spiritul nipon stim inca, foarte putine lucruri. In toate colturile lumii insa, exista oameni vrajiti de aceasta cultura, iar iubirea lor fata de sensibilitatea japoneza se concretizeaza sub forma evenimentelor special dedicate. La malul Marii Negre exista o astfel de “suflare”- Societatea de Haiku din Constanta, condusa acum, de catre Prof. Aurica Vaceanu.

“In anii cand Romania reusea cu greu sa linisteasca apele de dupa Revolutie, cu multa pasiune profesorul grafician Ion Codrescu, probabil unicul cunoscator al genului cu adevarat in acea perioada, la Constanta, le propunea prietenilor infiintarea unei societati de poezie. Japoneza.

Si nu mica a fost surpriza cand in 1992 organiza cu eforturi numai de domnia sa cunoscute, primul Festival de Haiku. Din lume. Privit cu scepticism la inceput, mai apoi cu un ochi invidios si mai mult plin de dubii, si-a condus elevii printe care am avut placera de a ma afla pentru un sir de ani facand adevarate lectii luna de luna. In mod gratuit. Asa se nastea adevarata “Scoala de la Constanta”, rememoreaza anA-olimpiA, artista si haijina emigrata in Italia, unde de altfel a reusit sa obtina si un premiu Ungaretti pentru poezie Haiku.

Poate chiar romantismul peisajului marin de la Constanta inspira un lirism de sorginte japoneza, pe care il aduna sub aripi, revista societatii de la Constanta, 'Albatros'.

“Haiku-ul este acea scriitura care fara a ramane ferma la o simpla si banala observatie, reuseste prin simplitatea impinsa la limita extrema sa sugereze emotia, starea de spirit a momentului fara a invada intr-un mod decisiv, ci manifestandu-se numai si numai intr-un impuls care uneste in acelasi moment Universul exterior cu cel interior intr-o perfecta armonie, fara a stabili primatul niciuneia, ci numai reunind totul in …17 silabe!“, scrie anA-olimpiA, intr-o scrisoare deschisa adresata cu mult dor, prietenilor constanteni “intru haiku”.

Despre poezia japoneza si despre cultura Tarii Soarelui Rasare, vom afla cu siguranta mult mai mult, participand la festivalul desfasurat anul acesta, la mal de mare. Pe langa dialogul cu autorii de lirica japoneza, evenimentul promoveaza elemente ale traditiei nipone: origami, ikebana, ceremonia ceaiului.

Un poem de Otomo no Kuronushi este motto-ul sarbatorii japoneze de la Constanta: „Lacrimi varsate/de ploaia primaverii?/toti sunt intristati/Ca florile de cires/se vor scutura curand…

Mai multe detalii despre programul festivalului „Haiku-ul in contextul liricii universale“ sunt disponibile aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.