Social 19 Mai 2009 15:10
De astazi incepe a6-a editie a festivalului de sarbatorire si recunoastere a diversitatii, Gay Fest care se va desfasura pana pe 24 mai prin manifestari culturale si artistice, culminand cu binecunoscuta parada gay din Bucuresti.
Festivalul se desfasoara in perioada 18 – 24 mai 2009 si cuprinde: conferinta de presa, o dezbatere pe tema principiilor de drept international Yogakarta, workshop-uri, serile filmului gay, expozitii de fotografie si petreceri.

Tema prioritara a GayFest- ului ‘09 este PARTENERIATUL CIVIL. „In Romania persoanele LGBT continua sa fie discriminate, hartuite si considerate cetateni de rangul doi, iar acest lucru este inacceptabil intr-o tara europeana care sustine ca respecta drepturile omului. Atata vreme cat persoanele LGBT nu vor avea drepturi egale vom continua organizarea unor astfel de evenimente pentru a semnala ca ignorarea noastra nu este o optiune”, a declarat Florentina Bocioc, directoare executiva a Asociatiei ACCEPT.
Prima editie a Gay Fest din Romania s-a desfasurat in anul 2004, acestia militand de atunci pana acum, fara rezultate, pentru acordarea unor drepturi egale cu cele ale persoanelor heterosexuale.

GayFest este expresia miscarii pentru drepturi civile a persoanelor LGBT, o manifestare care combina activismul politic cu activismul cultural. Festivalul este o actiune proactiva prin care atragem atentia asupra drepturilor pe care persoanele LGBT le au”, sustine Asociatia Accept.

Comunitatea homosexuala din Romania, cu ajutorul Accept, incearca sa demonstreze, prin acest festival, ca optiunile lor sexuale nu constituie o amenintare la adresa familiei si societatii romanesti, iar drepturile pe care si le cer nu sunt nemeritate. De asemenea acestia militeaza pentru acceptare sociala deoarece in opinia Asociatie Accept, comunitatea homosexuala din Romania este condamnata la izolare sociala, iar membrii

Scopul miscarii pentru drepturile comunitatii LGBT nu este de a „recruta adepti” sau de a-i transforma pe oameni in gay”, sustine Accept pentru linistirea populatiei.

Societatea civila nu pare sa fie insa prea receptiva la acest apel pe care il face asociatia persoanelor LGBT, apel de altfel firesc, in societatile occidentale
. Pentru a contrabalansa Marsul GayFest, mai multe organizatii ale societatii civile vor organiza vineri, Marsul pentru Familie, considerat, in termeni foarte simplisti, “o manifestatie impotriva propagandei homosexualitatii si a incurajarii avorturilor”.



Marsul pentru Familie, care va incepe in Piata George Enescu, langa Ateneul Roman, incepand cu ora 17.00, "are rolul de a afirma valorile traditionale ale familiei, de a trage un semnal de alarma referitor la presiunile tot mai puternice la care sunt supuse familiile si copiii lor, de a spune nu libertinajului, incurajarii avorturilor si propagandei homosexualitatii", afirma organizatorii - Federatia Organizatiilor Ortodoxe Provita din Romania, Alianta Familiilor din Romania si Forul Ortodox Roman, potrivit NewsIn.

Comunitatea gay s-a confruntat la fiecare editie a marsului cu protestatari violenti. La editia din 2008 a GayFest, unde au participat 200 de membrii ai comunitatii LGBT, pentru fiecare participant au fost "alocati" 6 jandarmi, luptatori SPIR, politisti, caini de paza si elicoptere. Insa, dupa violentele din primii patru ani, festivalul din 2008 a fost unul mai linistiti, iar protestatarii nu au mai fost intr-un numar mare.

MARSUL GAY FEST 2009 va avea loc sambata 23 mai, de la ora 17:00. Invitati speciali la acest mars sunt trei reprezentanti ai Parlamentului European: Michael Cashman (Marea Britanie, membru in Comitetul Executiv al Partidului Laburist), Hélène Goudin (Suedia), Michel Teychenne (Franta, Partidul Socialist). De asemenea, au mai confirmat participarea la mars, Excelenta Sa, Ambasadorul Tarilor de Jos la Bucuresti Jaap L. Verner, Prim Secretar al Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti, doamna Sarah Cullum, Directorul Institutului Polonez, domnul Jaroslaw Godun, Directoarea Institutului Goethe Bukarest, doamna Beate Kohler, se arata intr-un comunicat de presa al ACCEPT.

Traseul marsului este: PLECARE: Bd. Unirii – Piata Regina Maria (dupa Piata Unirii, catre Piata Constitutiei aproape de statia de metrou Piata Unirii - Magistrala 1), CATRE: Piata Constitutiei, SOSIRE: Piata Izvor (langa parcul Izvor, aproape de statia de metrou Izvor).

Intregul program GayFest care se constituie din expozitii de fotografie, seri de filme, work-shopuri, dezbateri si petreceri gay il gasiti aici.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.