Interesul manifestat de reprezentanti ai Partidului Romania Mare pentru reintroducerea uniformei scolare a determinat o eleva din Resita sa ia initativa constituirii unei Asociatii a Elevilor Antiuniforma. Ilia Visatovici, eleva in clasa a Vll-a, considera ca generalizarea uniformei scolare lezeaza demnitatea elevilor si readuce in actualitate practicile trecutului comunist cand scolarii erau adusi cu forta pentru a canta osanale liderilor de pe atunci.

Cu promptitudine, Ministerul Educatiei si Cercetarii a contracarat in timp toate speculatiile pe aceasta tema anuntand inca din luna aprilie ca nu se pune problema reintroducerii uniformei. In semn de solidaritate cu initiativa tinerei eleve, ziarul ZIUA va sustine constituirea Asociatiei Elevilor Antiuniforma la nivel national. Scolarii, parintii si chiar profesorii interesati de acest subiect vor putea comunica prin intermediul paginii de web a ziarului si-si vor putea impartasi opiniile fata de ideea generalizarii uniformelor, practica de trista amintire pentru generatiile care au trecut prin scoala lui Ceausescu. Redam mai jos integral continutul scrisorii semnate de Ilia Visatovici, transmisa redactiei noastre prin e-mail. Intertitlurile apartin redactiei.

Lectii de democratie pentru Vadim

"Din presa am aflat ca un partid nostalgic condus de un presedinte fost cantaret de curte al dictatorilor Ceausescu, doreste sa legifereze introducerea fostelor uniforme scolare. Acest Vadim Tudor si PRM-ul lui se refera la o traditie a romanilor sub comunism la 45 de ani de uniforme.

In virtutea "Conventiei cu privire la drepturile copilului" la care Romania este parte semnatara si care prevede ca "orice copil are dreptul de a-si exprima opinia in orice problema sau procedura care il priveste, iar opinia lui trebuie luata in considerare cu respect" si al dreptului la libera asociere care precizeaza ca "orice copil are dreptul de a se intalni cu alti copii, de a participa la intalniri si de a crea grupuri, asociatii cu conditia ca acestia sa nu incalce drepturile celorlalti", voi milita pentru constituirea unei "Asociatii a Elevilor Antiuniforma". Scopul acesteia va fi de a reuni elevii resiteni care se impotrivesc introducerii uniformei si de a organiza chiar si actiuni de protest.

Numarul matricol PRM

Am luat atitudine fata de aceasta problema, deoarece consider ca uniforma scolara este un mod de a ne leza demnitatea, estompeaza diversitatea personalitatii copiilor, constituie revenirea la trecutul comunist, cand elevii erau dusi cu forta, indiferent de conditiile atmosferice, pe stadioane, ca sa aduca osanale conducatorului iubit. Uniformizarea elevilor prin introducerea uniformei scolare obligatorii, lezeaza profund exprimarea neingradita a opiniei copilui.

Este o mare minciuna motivul invocat de cei care doresc sa ne "uniformizeze" faptul ca se adreseaza celor cu posibilitati materiale reduse si nevoiasilor. Uniforma scolara presupune un cost suplimentar in bugetul familiei.

In incheiere, Asociatia Elevilor Antiuniforma propune lui Vadim Tudor sa initieze o lege care sa oblige parlamentarii PRM sa poarte uniforme la dezbaterile Camerelor si sa aiba aplicat pe mana dreapta "numarul matricol". Ma ofer voluntar sa fac demersuri pentru a obtine o uniforma de model pentru Vadim Tudor, de la "Popa sapca"." (Resita, 20 Iunie 2005, Comitetul de initiativa al Asociatiei Elevilor Antiuniforma, Ilia Visatovici, eleva in clasa a Vll-a scoala cu clasele I-VIII Nr.7)

Pro si contra

Opiniile oamenilor scolii privind reintroducerea uniformelor scolare sunt impartite. Profesorii cu vechime privesc in general cu intelegere aceasta idee, considerand ca astfel ar putea fi estompate anumite forme de discriminare provocate de mediile sociale diferite din care provin elevii. In acelasi timp, aceasta ar putea fi un lucru benefic pentru imaginea scolii care, astfel, ar dobandi identitate. "O uniforma care reprezinta o scoala la care tii este o mandrie, o porti cu cinste. Sunt scoli mari din occident la care elevii aspira si pentru a purta un simbol al acestei scoli, o emblema, o sapca, o uniforma...", a declarat Ana Ionescu, director al Colegiului Economic Xenopol. Aceasta apreciaza totodata ca, prin introducerea uniformelor, se netezesc barierele", fiind multi copii care provin din familii sarace care nu le pot asigura tinute la nivelul celor cu bani.

Sunt si profesori care considera ca nu este cea mai buna idee. Familiile sarace sunt nevoite sa scoata bani din buzunar pentru a plati noile costumatii. Sustinatorii uniformelor spus ca aceasta este o falsa problema caci, de fapt, uniforma va inlocui numeroasele tinute pe care parintii sunt nevoiti astazi sa le asigure copiilor. Pentru elevii din familii cu stare problemele nu sunt legate de bani ci de disconfortul legat de faptul ca, zi de zi, trebuie sa imbrace aceleasi haine. MEdC nu va impune niciodata uniforma ci doar va sugera folosirea unei tinute decente, a declarat Mircea Muresan, director in Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Profesoara Maria Voinea, prodecan la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, considera ca introducerea uniformei scolare poate constitui un element prin care elevul se identifica cu o anumita comunitate. Uniforma apare astfel ca un semn de identitate si solidaritate cu cei de care se simte apropiat. Desigur, aceasta daca introducerea uniformelor se face prin consultarea si exprimarea acordului elevilor. Daca privim uniformele ca un element constrangator, daca ne ducem cu ideea la niste uniforme urate, fara design, din materiale de proasta calitate, asupra carora elevii nu-si dau acordul, atunci putem vorbi de consecinte negative asupra dezvoltarii copiilor, a mai spus prof. univ. dr. Maria Voinea. (M.J.)

2,5 milioane de lei pentru asigurarea costumului de scoala

In cazul in care autoritatile vor decide introducerea obligatorie a uniformelor in scoli, bugetul unei familii ar fi incarcat cu o cheltuiala in plus. Pretul probabil al unei uniforme sva fi in jur de 2,5 milioane de lei, respectiv o cheltuiala lunara de 200.000 lei pentru fiecare copil. (Atentie! Uniformele vor trebui schimbate an de an.) Cosul minim de consum al unei familii cu doi copii este de aproximativ 5 milioane de lei/luna si contine, potrivit unei ordonante de urgenta adoptata in anul 2000, produse alimentare (care reprezinta jumatate din cos), produse nealimentare (confectii, tricotaje, incaltaminte etc - aproximativ 15% din cos) si servicii (apa, energie, telefon etc. - aproximativ 35% din cos). In anul 2000, Guvernul a stabilit ca o familie cu doi copii are nevoie, intr-o luna, de 60 de paini, 13 kg de cartofi, 5,5 kg carne, 15 litri de lapte, 1 kg de branza si doua ciocolate. Cheltuiala in plus cu uniforma, respectiv 400.000 pe luna pentru doi copii, ar "scoate" din cosul de consum lunar carnea necesara familiei, sau cea mai mare parte a cantitatii de lapte


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.