Social 7 Mai 2009 01:35
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR) a deshumat, miercuri, ramasitele unui partizan anticomunist din comuna hunedoreana Pui, impuscat de Securitate in noiembrie 1952, transmite corespondentul NewsIn.
Deshumarea fostului luptator s-a facut in baza unei solicitari primite de Institut din partea descendentelor lui Vitan Petru, impuscat de Securitate la data de 21 noiembrie 1952, si a avut loc la Paraul Faditaului, intre dealurile de la nord-est de satul Baiesti, comuna Pui.

Petru Vitan, in 1948, a intrat alaturi de alte persoane in organizatia de rezistenta numita "Liga Partizanilor Romani din Hateg", in care majoritatea erau fosti membri PNT, condusa de inginerul Lazar Caragea, care s-a opus instaurarii regimului comunist in Romania. In comunicatul IICCR se precizeaza ca, in dimineata zilei de 21 noiembrie 1952, Vitan Petru si Nandra Iosif se aflau ascunsi intr-un bordei sapat in pamant, situat undeva in Paraul Faditaului, intre dealurile de la nord-est de satul Baiesti, comuna Pui, judetul Hunedoara, la o distanta de circa 3 km fata de asezare.

Locul a fost inconjurat de cadre operative de la Securitatea din Hunedoara, care au deschis focul in momentul cand Nandra Iosif a iesit afara din bordei, ranindu-l pe acesta si omorandu-l pe Vitan Petru. Dupa unele informatii, securistii au mai aruncat si o grenada asupra cadavrului.

Luptatorul anticomunist deshumat miercuri va fi inmormantat crestineste in Cimitirul Eroilor din municipiul Deva sau de la Aiud, alaturi de camarazii sai. Iosif Nandra, nascut la 16 mai 1922, in satul Baiesti, comuna Pui-Hunedoara, partizan anticomunist, a fost martor la moartea lui Vitan Petru si povesteste cum au fost vanduti de omul lor de legatura in schimbul a doi boi.
„Atat ofereau comunistii celor care le dadeau informatii despre cei care se opun regimului”, a declarat, miercuri, Iosif Nandra, unicul supravietuitor al grupului de rezistenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.