Social 5 Mai 2009 11:33
Aproximativ 600 de sindicalisti din Arad, afiliati la Alianta Sed Lex, au intrat in greva japoneza marti, solicitand acordarea sumelor necesare elaborarii legii unice de salarizare si micsorarea diferentei dintre salariul minim si cel maxim, transmite corespondentul NewsIn.
Liderul „Sed Lex“ din Arad, Tudor Gabor, a precizat ca majoritatea participantilor la protest sunt angajati de la finante si de la institutiile de munca si protectie sociala. "In judet sunt peste 1.500 de membri ai Sindicatului Sed Lex, insa nu i-am putut anunta pe toti de aceasta greva japoneza, din cauza timpului scurt. Oamenii sunt la lucru, poarta banderole albe pe brat si isi indeplinesc atributiile de serviciu“, a declarat Tudor Gabor.

Liderul sindical a precizat ca la actiunea de protest de marti nu participa membrii de sindicat care lucreaza in primariile din judetul Arad.

Biroul executiv al Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, reprezentand 72.130 membri de sindicat reunit in sedinta extraordinara, a hotarat, saptamana trecuta, declansarea actiunilor de solidarizare cu protestele profesorilor prin organizarea unei greve de tip japonez pe 5 mai 2009. Greva are loc sub egida "Greva pentru responsabilitate guvernamentala" si are ca scop acordarea sumelor necesare elaborarii legii unice de salarizare in cuantum de aproximativ 30% si micsorarea ecartului dintre salariul minim si cel maxim, de la 1/15 la 1/10.

A doua actiune se refera la retragerea OUG 37/2009 privind politizarea sistemului institutional public si rediscutarea acesteia cu partenerii sociali pentru a gasi cele mai bune solutii de imbunatatire a activitatii in administratiua publica si in intreg sistemul bugetar.

De asemenea si in Prahova aproape 2.500 de membrii ai Sed Lex au intrat in greva japoneza, dar activitatea cu publicul la directiile si inspectoratele teritoriale se desfasoara in mod normal, functionarii publici membri de sindicat purtand numai banderole albe, in semn de protest.

Liderul Sed Lex Prahova, Aurel Fanica, a declarat corespondentului NewsIn ca declansarea grevei japoneze urmareste aducerea in atentia guvernantilor a doua revendicari ale functionarilor publici. "In primul rand, cerem cresterea salariilor mici, mai ales acum ca este un an de criza. Inflatia este mare, reducerile de sporuri si venituri sunt vizibile pentru toata lumea. Mai mult, avem peste 51% dintre salariati cu venituri intre 700 si 800 de lei", sustine Fanica.

El a adaugat ca a doua revendicare este legata de rediscutarea OUG nr. 37 privind politizarea institutiilor publice. "Noi dorim ca functionarii publici sa-si poata face o cariera in acest sistem, al administratiei, iar aceasta ordonanta este o piedica", a conchis liderul Sed Lex Prahova.

Aurel Fanica a tinut sa precizeze ca activitatea cu publicul la Directia Generala a Finantelor Publice, la Inspectoratul Teritorial de Munca, Primaria Ploiesti sau la Casa Judeteana de Pensii Prahova se va desfasura in mod normal, in intervalul de lucru 8.30 - 16.30.

Biroul executiv al Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, reprezentand 72.130 membri de sindicat reunit in sedinta extraordinara, a hotarat, saptamana trecuta, declansarea actiunilor de solidarizare cu protestele profesorilor prin organizarea unei greve de tip japonez pe 5 mai 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.