Social 5 Mai 2009 18:13
Cadrele didactice nu mai fac greva marti, iar lucrarea scrisa la limba romana, din cadrul tezelor unice, a fost reprogramata de pe 5 mai pentru joi 7 mai, a precizat, luni, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.
Sindicatele din invatamant au declarat, dupa intalnirea de luni cu ministrii Educatiei si Finantelor, ca nu renunta la ideea de a protesta prin greva generala, o decizie in acest sens urmand sa fie luata miercuri, la sedinta comuna a birourilor executive ale celor patru federatii, relateaza NewsIn.

"Faptul ca nu mai facem greva marti nu inseamna ca s-a renuntat definitiv la proteste. Din hartiile pe care le avem din teritoriu rezulta ca s-a dispus sa se taie din salariile personalului din invatamant, in urma rectificarii bugetare. Vom clarifica miercuri acest aspect si vom lua o decizie", a declarat Anton Hadar, vicepresedintele Federatiei Alma Mater.

La finalul intalnirii de luni, ministrul Ecaterina Andronescu si reprezentantii sindicatelor s-au inteles in privinta suspendarii grevei din prima zi a tezelor unice, discutiile urmand sa fie reluate marti, cand va fi semnat un protocol in care se va mentiona ca bugetul Educatiei nu va afecta nivelul salariilor din sistem. Sindicatele si reprezentantii guvernului se vor intalni, probabil, si miercuri, pentru ca sindicatele vor asigurari ca le vor fi rezolvate toate revendicarile.

Sindicalistii spun ca suspendarea grevei anuntate pentru marti nu inseamna renuntarea la proteste. "Pe 6 mai, miercuri, la sedinta birourilor executive, colegii nostri din teritoriu ne vor transmite decizia lor privind actiunile de protest. Faptul ca dascalii au decis sa opteze pentru aceasta forma de protest inseamna ca au probleme foarte mari, si nu ca se folosesc de copii, prin boicotarea examenelor, pentru a-si atinge scopurile", a precizat presedintele executiv al Federatiei Spiru Haret, Marius Nistor.

La intalnirea de luni cu sindicatele, care a durat aproape sase ore, au participat reprezentantii celor patru federatii ale sindicatelor din invatamant - Federatia Educatiei Nationale (FEN), Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia Spiru Haret si Federatia Alma Mater.

Sindicalistii amenintasera cu greva generala pentru toate zilele tezelor unice, respectiv 5, 13 si 21 mai. Din cauza incertitudinilor privind ziua de marti, inclusiv aceea legata de faptul ca multi elevi fusesera instiintati de scoli sa nu vina la ore, ministerul a decis sa reprogrameze teza unica din aceasta zi pentru joi, 7 mai.

Greva profesorilor a revenit in actualitate vine pe fondul a numeroase nemultumiri cauzate de salarii si dupa numeroase amenintari cu proteste pe care acesteasta categorie de bugetari le-au facut inca din octombrie anul trecut. Motivele pentru care sindicalistii au decis declansarea grevei generale sunt reducerea bugetului educatiei cu 811,9 milioane de lei din fondul de salarii si alte 676 milioane lei din fondurile de investitii, reducerea bugetului cercetarii cu peste 70% fata de 2008, elaborarea unei legi de salarizare unice care ii defavorizeaza pe bugetarii din invatamant, politizarea functiilor de conducere prin ordonanta deconcentratelor si nerespectarea Legii 221/2008 privind majorarea cu 33% a salariilor cadrelor didactice.


Basescu face apel la profesori sa nu transforme elevii in victime ale crizei economice

Presedintele Traian Basescu a adresat profesorilor rugamintea de a nu transforma dreptul constitutional la greva intr-un drept de a afecta negativ vietile a sute de mii de copii, in conditiile in care sindicatele din educatie anuntasera ca vor face greva in prima zi a tezelor unice.

Seful statului a declarat, luni, la Palatul Cotroceni, ca actiunile de protest anuntate de confederatiile sindicale din invatamant sunt rezultatul unor decizii ale clasei politice si nu al unor decizii ale elevilor si profesorilor. "De aceea, apreciez ca disputa dintre profesori si elevi si parinti este inutila, aceasta disputa trebuie mutata, daca tot trebuie sa existe, intre profesori si politicieni", a subliniat Basescu, potrivit NewsIn.

Presedintele a precizat ca elevii si studentii nu trebuie transformati in victime ale crizei economice, ba mai mult, statul, si mai ales profesorii, au datoria de a-i proteja pe acestia. "Rugamintea mea este sa nu transformam dreptul constitutional la greva intr-un drept de a afecta negativ vietile a sute de mii de copii", a pledat Basescu, asumandu-si, de mai multe ori in cadrul discursului rostit luni, vina pentru a fi promulgat legea salarizarii cadrelor didactice.

"Imi asum, alaturi de toata clasa politica, responsabilitatea erorii de a promulga legea cresterii salariilor in educatie, in conditiile in care dascalii merita un salariu mai mare, dar noi nu am avut capacitatea sa anticipam efectele crizei economice. Obligatia noastra, a tuturor, este sa ne adaptam la realitate si, daca avem o prioritate majora, aceasta este sa gasim solutii pentru ca economia reala sa porneasca, numai din aceasta zona putem asigura resursa financiara pentru salarii, pensii", a mai spus seful statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.