Social 4 Mai 2009 01:37
Elevele de clasa a XII-a sunt cliente fidele ale Maternitatii Elena Doamna din Iasi. De cele mai multe ori, ele vin sa scape de fat cu ghiozdanul in spate
In sala de asteptare a Maternitatii „Elena Doamna” ajung zilnic, inca de la primele ore ale diminetii, adolescente cu ghiozdanul in spate, dar si femei mai in varsta. Un ochi format, precum cel al asistentelor medicale, poate da verdictul imediat: venite pentru avort. Reporterii Adevarul au incercat sa afle, in timpul programului obisnuit al spitalului, ce le determina pe iesence sa bata la usa cabinetului de chiuretaj. Majoritatea pacientelor simt nevoia sa intre in vorba cu colegele de asteptare, fie de emotie, fie pentru ca vor sa afle cum e dincolo de usa cabinetului. Discutia curge incet-incet spre felul in care privesc operatia prin care vor scapa de copilul care se dezvolta in pantece. „Data trecuta cand am fost, am stat numai jumatate de ora pe pat, apoi am plecat pentru ca trebuia sa prind autobuzul. Dar eram asa de ametita ca nu mai stiam pe unde sa ies din maternitate“, povesteste o doamna venita dintr-o localitate limitrofa Iasiului. Rad toate, iar cele mai tinere invart buletinele in mana, cu o nervozitate greu mascata.

Unele paciente s-au obisnuit cu avorturile


In jurul orei 9.00, medicul de garda anunta: „Cine este pentru chiuretaj sa intre“. Sala de asteptare se goleste, spre mirarea celor doua-trei mamici cu burta la gura pe care spusele doctorului nu le privesc. Dupa alte cateva minute, pacientele ies imbracate in capoate si se indreapta spre pavilionul rezervat pentru chiuretaje. Coada care se formeaza la usa de intrare in salonul final aduce cu una de la un magazin de panificatie. Femeile care au mai avortat inainte se aseaza, de regula, primele la rand. Discutia se leaga din nou, iar subiectele se duc inspre treburile ce trebuie facute acasa, la intoarcerea de la spital. „Daca ar fi cum spun doctorii, sa stai la spital pana iti revii, ai sta toata ziua pentru ca te simti obosita si ti-e somn“, spune Liliana, una dintre paciente.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.