Social 4 Mai 2009 13:47
Tribunalul Militar Teritorial a respins recursul facut de avocatii celor 7 militari arestati in cazul furtului de arme de la Ciorogarla, impotriva deciziei Tribunalului Militar Bucuresti de a mentine starea de arest. Decizia instantei este definitiva.

Dosarul privind furtul de arme de la Ciorogarla va fi trimis la Curtea Constitutionala pentru ca judecatorii sa discute o exceptie invocata de catre avocatii persoanelor acuzate, avand in vedere ca procurorii nu au facut recurs impotriva deciziei Tribunalului Militar Bucuresti ca dosarul sa ajunga la CCR.

Potrivit avocatilor militarilor acuzati de furtul armelor de la Ciorogarla, parchetul nu a facut recurs impotriva deciziei Tribunalului Miltiar Bucuresti de a trimite dosarul la Curtea Constitutionala, pentru ca exceptia ridicata "are legatura cu cauza si nu a mai fost luata in discutie de catre Curtea Constitutionala".

Tribunalul Militar Bucuresti a decis marti sa trimita dosarul Ciorogarla la Curtea Constitutionala, dupa ce avocatii au sustinut ca legea privind documentele clasificate ar incalca legea fundamentala, hotararea instantei nefiind, insa, definitiva. Avocatul Ion Ilie Iordachescu a declarat marti ca aparatorii militarilor din acest proces au ridicat exceptia de neconstitutionalitate, motivand ca legea speciala referitoare la documente clasificate, ce nu permite accesul avocatilor la documentele din dosar, ar intra in contradictie cu articolul 21 din Constutie privind accesul liber la justitie.

Procurorii s-au opus trimiterii la CCR a dosarului.

Militariii arestati din acest dosar au facut din nou cereri de eliberare, care le-au fost, insa, respinse, ei declarand recurs, a mai spus Iordachescu. Procurorii Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General au dispus, in data de 2 martie, trimiterea in judecata a 11 persoane pentru furt calificat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si calcare de consemn.

Astfel, sergentul Marius Tudorache, arestat preventiv, este acuzat de furt calificat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, calcare de consemn si instigare la aceasta infractiune. Sergent major Ionut Nicolae Gagea, tot arestat preventiv, este acuzat de furt calificat, iar caporalul Ion Petrica, arestat preventiv, de comiterea infractiunii de furt calificat si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Caporalul Cristian Radu, soldatul Nicusor Nita, caporal Marian Tudorache, soldat Marian Dinu (arestati preventiv), caporal Constantin Marian Danciu, soldat Daniel Gugea, soldat Stefan Stoila, sergent Valerica Gavrila (toti in stare de libertate) pentru comiterea infractiunii de calcare de consemn.

Din probele administrate pe parcursul urmaririi penale a reiesit faptul ca Marius Tudorache, Ionut Nicolae Gagea si Ion Petrica au sustras, prin efractie, in noaptea de 27 spre 28 ianuarie, 62 de arme militare si alte obiecte (accesorii armament) din depozitul UM 01895 Bucuresti, situat in incinta UM 01916 Ciorogarla, cauzand prin aceasta o perturbare deosebit de grava a activitatii celor doua unitati militare.

Totodata, procurorii au stabilit ca sergentul Marius Tudorache si-a incalcat atributiile, specifice functiei de comandat al pazei pe care o detinea, constand in neverificarea existentei si integritatii lacatelor de la depozitul de armament, atat la luarea in primire si predarea serviciului, cat si la schimbarea santinelelor, neefectuarea verificarilor telefonice si controalelor la posturile de santinela si neefectuarea in mod regulamentar a schimbarii santinelelor. Acelasi inculpat a determinant trei santinele, ce efectuau serviciul in noaptea de 27 spre 28 ianuarie 2009, sa incalce consemnul general si particular al postului, la luarea in primire si parasirea postului de santinela.

De asemenea, s-a mai stabilit de catre anchetatori ca inculpatii care asigurau paza unitatii militare si-au incalcat atributiile fie prin neverificarea existentei si integritatii lacatelor de la depozitul de armament pe care il aveau in paza si aparare, la fiecare dintre cele doua intrari in postul de santinela, fie prin parasirea postului de santinela fara a fi schimbati in mod regulamentar intr-un anumit interval de timp, fie prin neexecutarea serviciului de santinela intre anumite ore.

Valoarea totala a armelor si a obiectelor sustrase din depozitul de armament este de 34.518 lei.

Prin acelasi act, procurorii au dispus disjungerea cauzei cu privire la persoanele cu functii de conducere din cadrul UM 01916 Cirogarla si esaloanelor superioare ce au atributii privind organizarea si functionarea sistemului de paza al unitatii, precum si disjungerea cauzei si declinarea competentei de solutionare in favoarea Parchetului de pe langa Judecatoria Bolintin Vale cu privire la participarea la comiterea acestui furt si a altor persoane neidentificate si cu privire la persoane care au calitate de detinatori sau tainuitori a armelor si obiectelor sustrase.

Sefii de la UM Ciorogarla, impreuna cu ceilalti militari cu functii superioare, care aveau atributii privind organizarea si functionarea sistemului de paza al unitatii, vor fi cercetati, intr-un nou dosar, disjuns din dosarul Cirorgarla, pentru betie si abuz in serviciu contra intereselor publice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.