Social 4 Mai 2009 13:22
In jur de 30.000 de moldoveni ar putea primi cetatenie romana anul acesta, a declarat miercuri pentru EUobserver premierul Emil Boc, care a minimalizat efectele deciziei de facilitare a obtinerii cetateniei luata de Bucuresti dupa protestele violente de la Chisinau.

Masura guvernului roman a nemultumit Bruxelles-ul si mai multe capitale europene, ingrijorate de perspectiva ca aproape un milion de moldoveni - reprezentand o patrime din populatia acestei tari sarace aflate la granita cu UE - sa se bucure de libertatea de circulatie in interiorul blocului european, reaminteste EUobserver.

Cu toate acestea, premierul Boc a estimat ca numarul real al persoanelor care vor primi cetatenie romana in 2009 va fi mult mai mic. "Nu vorbim despre un numar atat de mare. Anul trecut, de exemplu, au fost circa 10.000 de oameni care au primit cetatenie. Poate ca acum se va dubla sau se va tripla, dar in niciun caz nu vor fi milioane", a declarat premierul roman, aflat la Varsovia, transmite NewsIn.

Potrivit unor surse diplomatice citate de EUobserver, unii colegi europeni i-au cerut ministrului roman de externe Cristian Diaconescu sa renunte la facilitarea cetateniei pentru cetatenii moldoveni, dar seful diplomatiei romane a fost ferm in a apara aceasta masura.

Emil Boc a respins ideea ca facilitarea obtinerii cetateniei romane pentru moldoveni este o politica de acordare in masa a cetateniei. "Acordarea cetateniei romane este o politica pe baze individuale, si nu pentru toata lumea. Eligibile sunt doar persoanele care au avut cetatenia romana in trecut si au pierdut-o pentru motive de care nu sunt vinovate", a explicat Boc referindu-se la anexarea Basarabiei de catre Uniunea Sovietica. Dreptul la cetatenie romana se extinde acum la stranepotii acelor oameni. "Nu este un drept colectiv, este un drept individual si se aplica doar acelor oameni ai caror strabunici, bunici sau parinti au avut cetatenie romana in trecut, merge pana la a treia generatie", a explicat Boc.

In ceea ce priveste acuzele Chisinaului in legatura cu intentiile Romaniei, dupa ce presedintele Vladimir Voronin a spus ca Bucurestiul a organizat demonstratiile violente si a intervenit in treburile interne ale tarii sale, premierul Boc a subliniat ca Romania respecta granitele fiecarei tari. "Nu vorbim de nicio modificare sau interferenta in politica interna a Moldovei. Viitorul Moldovei este in Uniunea Europeana si ii acordam tot sprijinul pentru aceasta", a spus Boc. El a precizat ca Romania sprijina Parteneriatul Estic, cea mai noua politica a UE fata de vecinii sai estici, inclusiv fata de Moldova.

Premierul Boc nu se asteapta ca ordonanta de urgenta referitoare la cetatenie trimisa de Guvern in Parlament la 15 aprilie sa sufere modificari semnificative si este convins ca va fi adoptata de Parlament. "Guvernul are o pozitie comuna si ordonanta va fi aprobata de Parlament", a declarat Boc.

In privinta relatiilor tensionate cu Chisinaul, dupa expulzarea ambasadorului roman si refuzul acreditarii noului ambasador propus, Boc a dat asigurari ca Romania nu va raspunde cu aceeasi moneda si va sprijini Moldova in politica ei de apropiere fata de Uniunea Europeana. "Cred ca acesta e viitorul", a conchis Boc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.