Interpreta de muzica populara Valeria Peter Predescu, in varsta de 62 de ani, a decedat in noaptea de luni spre marti, in urma unui stop cardiac.

Medicul Andreea Chiuzan, de la Serviciul Judetean de Ambulanta Bistrita-Nasaud, a declarat ca interpretei i s-a facut rau si a cazut, iar medicii de la ambulanta au incercat in zadar, timp de 40 de minute, sa o resusciteze, relateaza NewsIn.

Valeria Peter Predescu ar putea fi inmormantata, vineri, in satul sau natal, Telciu, aceasta fiind o dorinta a interpretei pe care i-ar fi transmis-o lui Alexandru Pugna, un alt interpret de muzica populara din Bistrita-Nasaud.

Directorul Centrului Judetean pentru Cultura, Nicolae Galatean, a declarat, marti, ca Alexandru Pugna, care se afla la Bruxelles, l-a sunat imedait dupa ce a aflat despre moartea Valeriei Peter Predescu si i-a spus ca interpreta l-a rugat, in urma cu putin timp, ca, in cazul in care va muri, el sa se ocupe de funeralii si sa o ingroape la Telciu, transmite corespondentul NewsIn.

„Au avut aceasta discutie la inmormantarea fiicei Mirelei Petrus cand i-a spus ca vrea sa fie ingropata la Telciu. Trebuie sa luam legatura cu familia si sa vedem ce doreste sa faca”,
a spus Galatean.

Primarul comunei Telciu, Sever Muresan, a declarat ca, in cazul in care familia va dori ca interpreta sa fie inmormantata la Telciu, primaria va pune la dispozitia ei un loc de veci in cimitirul satului, insa, deocamdata nu a primit o solicitare in acest sens.

Valeria Peter Predescu a fost una dintre cele mai cunoscute interprete de folclor din Transilvania. S-a nascut in satul Telciu. A inceput sa cante in 1972, iar primele inregistrari le-a facut la Radio Cluj. In 1973, a realizat inregistrari la Radiodifuziunea Romana cu orchestra Radio, iar in anul urmator a sustinut prima etapa a Concursului "Floarea din gradina", trei ani mai tarziu castigand acest concurs cu maximum de punctaj.

In 1974, i-a aparut primul disc la Electrecord. In total a inregistrat 61 de albume (casete, discuri, compact discuri) cu muzica populara si mai multe albume cu pricesne si colinde.

A fost primita in randul membrilor Academiei Artelor Traditionale de la Sibiu in 1995, iar pentru anul 1994 a primit Premiul Ethnos pentru activitatea de culegatoare si interpreta a folclorului nasaudean. A detinut si titlul de cetatean de onoare al comunei Lesu.

Valeria Peter Predescu a candidat, in noiembrie 2008, pentru un fotoliu de senator in Colegiul nr. 2, care include si orasul Nasaud si Valea Salautei, zona de bastina a cantaretei. In ultima perioada, activa la Centrul judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.