Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca marinarul roman rapit la 21 ianuarie 2009 in Delta Nigerului a fost eliberat, se afla intr-o stare buna de sanatate si va fi repatriat in zilele urmatoare cu sprijinul Ambasadei Romaniei la Abuja.
In intreaga perioada in care marinarul roman a fost tinut ostatic, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada Romaniei la Abuja, a mentinut in permanenta legatura atat cu familia, cat si cu autoritatile nigeriene, pentru a asigura eliberarea sa, precizeaza un comunicat.

Niculae Popa, romanul eliberat vineri dupa trei luni de captivitate in Delta Nigerului, a declarat ca nu se va mai intoarce niciodata in Nigeria, fiind marcat de aceasta experienta, in timpul careia persoanele care l-au rapit au tinut permanent doua arme indreptate spre capul lui, potrivit cotidianului nigerian Vanguard.
Casatorit, avand doi copii in Romania, barbatul spune ca "niciodata nu va mai veni in Nigeria", pentru ca a fost suficient de traumatizat de experienta prin care a trecut cat timp s-a aflat in mainile celor care l-au rapit. Acestia au tinut doua arme indreptate spre capul ostaticului, zi si noapte, timp de peste trei luni, scrie publicatia nigeriana Vanguard in editia online

Romanul fusese rapit in 21 ianuarie, cand indivizi inarmati, aflati in salupe, au atacat petrolierul MT Meredith la Bonny Fairway Buoy, o ruta folosita in mod obsinuit de navele din delta care activeaza in domeniul serviciilor petroliere, potrivit NewsIn.

Miscarea pentru Emanciparea Deltei Nigerului (MEND), principala grupare militanta din regiune, a anuntat ca unul dintre grupurile sale afliliate a intreprins atacul.

"Romanul care a fost rapit de indivizi inarmati in ianuarie, la Bonny, a fost eliberat. El a fost eliberat in statul Bayelsa vineri dimineata", a anuntat sambata colonelul Rabe Abubakar, purtator de cuvant al fortei militare din Delta Nigerului. O stire AFP din 22 ianuarie, care cita tot un purtator de cuvant al armatei nigeriene, anuntase eliberarea romanului chiar a doua zi dupa ce a fost rapit, dar informatia nu s-a confirmat.

Potrivit ZIUA online, care citeaza surse apropiate familiei, romanul rapit se numeste Niculae Popa si este din comuna Negru Voda, din judetul Constanta.

Apele din apropierea coastei Nigeriei sunt printre cele mai periculoase din lume, dupa cele ale Somaliei, in ceea ce priveste riscul confruntarii cu actiuni de priaterie, potrivit Biroului Maritim International.

In ultimii trei ani, mai mult de 200 de straini au fost rapiti in delta, unde se afla cele mai mari rezerve petroliere ale Africii. Majoritatea au fost eliberati teferi, dupa plata unei rascumparari. Nu este clar daca in cazul romanului eliberat a fost platita o rascumparare, precizeaza Reuters.

Potrivit editiei online a publicatiei nigeriene The Guardian News, Niculae Popa este tehnician, are 48 de ani si are doi copii. El a fost eliberat in primele ore ale zilei de vineri, fiind lasat langa Bonny River, de unde membrii Serviciului de Securitate al Statului si ai corpului armatei au venit si l-au luat. Niculae parea palid si traumatizat, afirma publicatia. Cu toate acestea, el a declarat, cu ajutorul unui translator, ca a fost hranit cu delicatese locale cat timp a stat in captivitate in mlastinile din Delta Nigerului.

Ambasadorul roman in Nigeria, Marian Parjol, l-a insotit pe consulul onorific de la Port Harcourt, amiralul Festus Porbeni, preluand victima de la serviciile de securitate. Ambasadorul roman si-a exprimat regretul pentru faptul ca rapirile au devenit o problema globala pentru Nigeria, ceea ce aduce prejudicii imaginii tarii. Cu toate acestea, Parjol a anuntat ca doreste sa consolideze relatiile cu Nigeria. "Ar trebui sa ne reunim si sa construim ceva, cum ar fi industriile ce pot crea oportunitati si pot oferi experienta oamenilor nostri, si nu sa ne intalnim numai cu ocazia unor astfel de incidente, care speram sa nu se mai intample", a spus ambasadorul roman, citat de presa nigeriana. El a laudat eforturile serviciilor de securitate, ale armatei, politiei si guvernului statului Rivers depuse pentru eliberarea cetateanului roman. "Parjol a dat de inteles ca Niculae va pleca spre tara cu un avion maine" (luni - n.r.), scrie The Guardian News.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.