Producatorii francezi se declara incantati de colaborarea cu Libra Films la "Cendres et sang" (Cenusa si sange), prima pelicula regizata de cunoscuta actrita Fanny Ardant, care este in curs de finalizare si va avea premiera pariziana in mai.

"L-am intalnit pe Tudor Giurgiu de la Libra Film la Festivalul de la Cannes, anul trecut. Noi ne gandeam pe atunci deja la Romania, pentru filmul lui Fanny Ardant. Angajamentul lui Tudor ca producator, implicarea lui, impreuna cu Oana (Giurgiu - n.r.), in organizarea Festivalului International de Film Transilvania, felul in care vorbea despre filme, m-au atras sa incep aceasta colaborare. De fapt, el a putut sa-si aduca aportul pretios si sa obtina participarea Centrului National al Cinematografiei si a unei televiziuni romanesti, ceea ce a constituit un ajutor foarte important pentru film. Pelicula este pe terminate si muncim, de asemenea, sa pregatim lansarea lui. As fi incantat sa revin in Romania, daca va mai exista vreun proiect acolo", a declarat, pentru NewsIn, directorul casei de productie Alfama Films Production, producatorul Paulo Branco.

Pelicula a fost realizata, in coproductie, de casele Alfama Films (Franta) si Libra Films (Romania), cu filmari realizate in Bucuresti. In distributia acestei coproductii sunt si actori romani, pe care Paulo Branco ii descrie ca fiind remarcabili, cu mentiuni speciale pentru Olga Tudorache, Ion Besoiu si Tudor Istodor, fiul Maiei Morgenstern si al lui Claudiu Istodor. Reusita, din acest punct de vedere, se datoreaza si faptului ca regizoarea "a avut de unde alege, in materie de distributie", dupa cum marturisea chiar Fanny Ardant, cineasta de 60 de ani cu roluri in "Paris, je t'aime", "Callas Forever" si "8 femmes".

"Cenusa si sange" prezinta povestea unei femei care, dupa asasinarea sotului sau, este nevoita sa-si creasca singura cei trei copii. Ea se hotaraste, astfel, sa revina in tara natala, cu ocazia unei nunti in familie, insa aparitia sa reaprinde un conflict mai vechi intre doua clanuri rivale.

"Initial, producatorii francezi se gandeau la Albania si, daca alegeau aceasta tara, ar fi avut, probabil, un coproducator de acolo. Noi am vrut sa facem acest film dupa ce am citit scenariul, care este scris tot de Fanny Ardant. Dupa ce am stat de vorba cu ea, am fost siguri ca va face treaba buna, chiar daca se afla la prima pelicula pe care o regizeaza"
, spune reprezentantul Libra Film, producatorul Oana Giurgiu.

Libra Film nu se afla la prima colaborare cu producatori straini, cel mai recent exemplu fiind coproductia romano-anglo-maghiara "Katalin Varga", scrisa si regizata, in 2008, de debutantul Peter Strickland. Filmul, care a castigat, anul acesta, Ursul de argint pentru sunet la Festivalul de la Berlin, prezinta povestea lui Katalin (interpretata de actrita clujeanca Hilda Peter), o femeie izgonita de acasa de sotul care a aflat ca nu este tatal copilului ei.

Un alt film aflat acum in postproductie este "Caravana cinematografica", realizat de Libra Film in colaborare cu Film Kombinat din Germania, o comedie neagra care prezinta intamplari din Romania anilor '60. Acesta este cel de-al doilea lungmetraj semnat de regizorul Titus Muntean, cu Mircea Diaconu in distributie.

Altfel, Libra Film este implicata in cateva proiecte cu mai multe case de productie din Ungaria si Bulgaria, dar acestea sunt, inca, in faza de dezvoltare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.