Trei contabile angajate la Inspectoratul Scolar Neamt sint banuite ca fac magie neagra, dupa ce in biroul lor a fost gasita o candela sub care era un bilet-pomelnic pe care apareau numele prefectului si cele ale unor persoane din conducerea ISJ. Dorina Drexler, inspector general, s-a aratat surprinsa ca se poate intimpla asa ceva intr-o institutie publica si a anuntat ca una dintre contabile va fi transferata pe o functie de arhivar, iar celelalte doua sint asteptate sa-si prezinte demisiile.

Un scenariu demn de povestile infricosatoare cu vrajitoare si magie neagra a inceput sa se contureze, de la sfirsitul saptaminii trecute, la Inspectoratului Scolar Neamt. O scrisoare anonima il avertiza pe prefectul de Neamt, Toader Mocanu, cu privire la o serie de nereguli comise de mai multi angajati ai inspectoratului. In plus, in respectiva misiva se specifica, de asemenea, ca in biroul Serviciului contabilitate poate fi gasita dovada faptului ca prefectul Mocanu, inspectorul general Dorina Drexler, un angajat al inspectoratului, Eugenia Condurat, precum si Ioan Balan, reprezentantul Ministerului Educatiei si Cercetarii, "au fost pusi in candela". Cercetarile ulterioare ale INS Neamt au dovedit ca cele trei contabile ale institutiei au inceput sa recurga la practici neortodoxe. In biroul lor a fost gasita o candela sub care se afla un bilet pe care erau trecute numele celor patru.

Rugaciuni "dedicate" superiorilor

"In urma unei sesizari primite de la prefectura, care viza aspecte din Inspectoratul Scolar, intre multe alte lucruri de verificat, cel mai la indemina a fost verificarea existentei acestei candele: am gasit-o, iar sub aceasta era un bilet pe care erau trecute numele domnului prefect, al meu, al unei colege din institutie si cel al unui domn care a venit intr-un control pe linie de audit financiar", ne-a declarat inspectorul general Dorina Drexler. "Am avut o discutie cu doamnele de la contabilitate: la inceput au explicat ca erau suparate din cauza controlului solicitat de mine, iar la rugamintea mea de a scrie acest lucru, mentioneaza ca, de fapt, ele se rugau pentru sanatatea conducerii judetului, a institutiei si a colegilor, nicidecum in alte scopuri. Pe mine ma revolta ca fac lucrul acesta la serviciu, ca in timpul liber n-au decit sa intepe papusi, sa faca woodoo. Insa la o institutie in care este foarte mult de lucru, daca au atit de mult timp sa faca asemenea lucruri la birou inseamna ca nu-si fac treaba.

Pe mine ma sperie ca persoane de o asemenea conditie au de-a face cu invatamintul nemtean. Ceea ce se intimpla linga mine, cu oameni de-o anumita conditie intelectuala, ma deprima, ma sperie, ma revolta", a mai aratat inspectorul general. Contabilului-sef al ISJ, Doina Damian, a spus ca la acea candela s-a "rugat la Dumnezeu pentru linistea si mai binele oamenilor, ca este pacat a te ruga pentru raul cuiva". Ea a mai declarat ca gestul a fost altfel interpretat si ca, de fapt, se doreste inlaturarea sa din functie. Toader Mocanu, prefectul de Neamt, afirma ca este vorba despre o "minciuna gogonata", mai ales ca printre numele de pe biletul de sub candela se numara si cel al persoanei venite in control de la Bucuresti.

Contabila, trecuta la Arhiva

Dorina Drexler, inspector general in cadrul ISJ Neamt, a declarat ca va informa conducerea Ministerului Educatiei in legatura cu aceasta situatie si ca va cere ca serviciile Departamentului contabilitate sa fie asigurate de o societate de contabilitate.
Totodata, Drexler a anuntat ca una dintre contabile va fi transferata pe o functie de arhivar, iar celelalte doua sint asteptate sa-si prezinte demisiile.

Slujbe pentru alungarea duhurilor rele

La inceputul saptaminii, inspectorul general Dorina Drexler a solicitat oficierea unei slujbe de sfintire a sediului institutiei in care lucreaza. Serviciul religios a fost oficiat de trei preoti - Gheorghe Mocanu si Mihai Pislaru, de la Biserica "Pogorirea Duhului Sfint", si Stefan Oprea, inspector de religie in cadrul ISJ. Au participat majoritatea angajatilor, atit inspectori, cit si personalul nedidactic, fiind platit si un acatist - cu numele tuturor - pentru sanatate si ferire de rele. La finalul slujbei de sfintire a fost citita o rugaciune speciala, rostita in general atunci cind oamenii sint tulburati si au nevoie de sprijin spiritual.

Parintele Mocanu ne-a spus ca aceasta slujba s-a tinut pentru un inceput bun al activitatii noii conduceri a Inspectoratului Scolar Neamt. Cit despre existenta unei practici precum "punerea in candela", Sfintia Sa a subliniat ca nu a auzit despre ea, dar ca este posibil ca unele persoane, mai slabe in credinta, sa recurga si la asemenea gesturi, dar acestea nu pot face rau oamenilor pentru ca "Dumnezeu zideste spre viata, iar nu spre moarte".
In general, preotii refuza sa faca speculatii pe o asemenea tema, pentru a nu sadi "smintire". Unii cred in existenta unor practici menite sa aduca raul celor din jur, pentru ca au avut de-a face cu asemenea situatii, iar altii considera ca sint simple instrumente ale terorii, folosite de unele persoane pentru a santaja, iar cei mai slabi din fire pot ceda, mai ales prin autosugestie.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.