Saptesprezece traficanti de droguri judecati in cel mai important dosar de acest gen din Romania au fost pusi in libertate marti, dupa mai bine de doi ani de la arestarea lor preventiva. Cei 17, membri ai asa-numitei "Rute balcanice", au conexiuni cu alte trei retele internationale care furnizau droguri din Turcia catre Occident. Inainte de a fi arestati, ei luasera deja urma procurorului care instrumenta cazul lor. Decizia de eliberare poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti.

Saptesprezece narcotraficanti judecati in cel mai important dosar de trafic de droguri din Romania au fost pusi in libertate marti, dupa mai bine de doi ani de la arestarea lor preventiva.

Cei 17 fac parte din cea mai mare organizatie mafiota internationala anihilata vreodata in Romania, cunoscuta sub numele de "Ruta balcanica". In retea mai sint implicate alte noua persoane, date disparute si pe numele carora s-a dat mandat de arestare in lipsa. Arestarile traficantilor au avut loc in urma cu doi ani, odata cu capturarea, la Vama Negru Voda din judetul Constanta, a unui transport de 170 de kilograme de heroina. Cercetarile ulterioare au aratat ca acel transport era organizat de o vasta retea de traficanti, coordonata de clujeanul Vladimir Torino Sfirlea, care la rindul sau era in legatura cu alte trei retele internationale, una condusa de moldoveanul Valeriu Bahnari si alte doua conduse de turcii Demir Abdulrazak si Burhan Yalcinkaya.

De la capturarea retelelor, in fiecare luna, magistratii au prelungit mandatele de arestare ale celor 17 aflati in detentie preventiva. Insa pe 14 iunie, judecatorul Eleni Cristina Marcu, de la Tribunalul Bucuresti, a decis sa-i elibereze, pe motiv ca nu reprezinta un pericol social.

Biletul de amenintare

Procurorii ar zice altceva. La dosar exista si o proba privind capacitatile traficantilor de a obtine informatii rapid si eficient. La unul dintre cei acuzati s-a gasit in momentul arestarii o fila rupta dintr-un carnet cu note de plata purtind sigla McDonald’s, pe care cineva scrisese, cu caractere chirilice, urmatoarele: "Dumitriu Silviu Paul - Parchetul General - Mezanin 2 - P/Etaj 1" (facsimil). Exact numele si locul de munca al procurorului care coordona cazul. Anchetatorii au constatat atunci repeziciunea si eficienta cu care organizatia criminala a pus la cale un plan, fie pentru eliminarea anchetatorului, fie pentru incercarea de mituire a acestuia.

Decizia de eliberare poate pune in pericol nu doar viata anchetatorilor, dar si pe cea a martorilor protejati, identificati in rechizitoriu sub pseudonimele de "Popescu Ion" si "Ionescu Ioana". Hotarirea de eliberare poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.

5.200 kg de heroina si 200 kg de cocaina

Reteaua era una extrem de organizata si din ea faceau parte, pe linga cei arestati de autoritatile romane, inca 17 italieni, 3 turci, un austriac, un ungur si un spaniol. Multi dintre acestia au fost arestati dupa ce Directia Nationala Antimafia din Italia, Drug Enforcement Administration SUA, Politia turca si alti anchetatori din celelalte tari la o operatiune au participat, alaturi de procurorii si politistii romani, la o perchezitie, confiscind in total 5.200 kg de heroina si 200 kg de cocaina. Filiera a fost construita de Torino Sfirlea mai intii pentru a putea transporta cantitati importante de heroina dintr-o tara in alta. La inceput, Torino a fost doar un curier, transportind stupefiante pe ruta Bucuresti-Timisoara, dupa care a fost racolat de o alta grupare, din Lugoj, condusa de Ionel Putzsai, arestat, mai tirziu, in Germania, moment din care si-a dezvoltat propria retea.

Surse judiciare sustin ca pentru eliberarea celor implicati in reteaua internationala de droguri s-a pus la bataie un milion de euro, care ar fi fost trimis, printr-un avocat, special in Romania de familia Baybashin, o cunoscuta familie mafiota din Turcia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.