Parlamentarii au terminat de dezbatut noua lege care va reglementa, in viitorul apropiat, circulatia pe drumurile publice. Noul Cod Rutier, aflat in drum spre presedintie pentru a fi promulgat, este inspirat din regulamentele Uniunii Europene si prevede sanctiuni dure pentru soferii care gresesc. Astfel, noua lege (care va intra in vigoare in maximum doua saptamini) impune, in cazul persoanelor gasite la volan in stare de ebrietate (concentratie de alcool 0,80 mg/l), o pedeapsa cu inchisoarea de pina la 5 ani.

Autorii noului Cod Rutier au stabilit penalitatile si cuantumul amenzilor pentru soferii care sint surprinsi ca incalca regulile de circulatie, cu ochiul la normele si regulamentele aflate in vigoare in multe dintre statele europene. Astfel, valoarea amenzilor a fost mult marita, sistemul "cu puncte" fiind imprumutat tot din Occident.

Va prezentam cum vor fi sanctionate abaterile in noul Cod Rutier, cu mentiunea ca actualele norme, elaborate in Decretul 328 din 29 aprilie 1966 (revizuite, ultima oara, in februarie 2003), au prevazute amenzi cuprinse intre 500.000 si 5.000.000 de lei. Pentru abaterile mai grave se poate retine carnetul pentru perioade cuprinse intre o luna si trei luni.

Contraventii penalizate cu doua puncte (700.000 de lei):

- folosirea incorecta a luminilor de drum
- nerespectarea obligatiei de a folosi luminile de intilnire si pe timpul zilei pe autostrazi, drumuri expres si pe drumurile nationale europene (E)
- folosirea telefonului mobil in timpul mersului
- nefolosirea centurii de siguranta
- depasirea cu 10-20 km/h a vitezei legale
- refuzul inminarii actelor la cererea politistului
- circulatia pe drum cu accesul interzis

Contraventii penalizate cu 3 puncte (1.050.000 de lei):

- oprirea nejustificata/circulatia pe banda de urgenta
- depasirea cu 21-30 km/h a vitezei legale
- nerespectarea regulilor privind intoarcerea
- mersul inapoi, peste limita de distanta (50 m) prevazuta de lege
- schimbarea benzii, daca din aceasta cauza s-a produs un accident
- nerespectarea distantei corespunzatoare pina la vehiculul din fata

Contraventii penalizate cu 4 puncte (1.400.000 de lei):

- nerespectarea indicatorului STOP
- depasirea cu 31-40 km/h a vitezei legale
- conducerea pe spatiul destinat tramvaiului, atunci cind drumul public are mai multe benzi
- nerespectarea obligatiilor care revin conducatorului auto in cazul vehiculelor ramase in pana sau avarie (scoaterea acestora de pe carosabil)

Contraventii penalizate cu 6-8 puncte (2.100.000-2.800.000 de lei):

- refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnica
- depasirea cu 41-50 km/h a vitezei legale
- nerespectarea semnificatiei indicatoarelor de trecere a caii ferate
- incalcarea liniei continue la virajul spre stinga
- patrunderea intr-o intersectie dirijata prin semafoare, daca manevra blocheaza circulatia

Contraventii penalizate cu 9-20 puncte (3.150.000-7.000.000 de lei)

- conducerea unui vehicul cu defectiuni la frina sau directie
- conducerea unui vehicul cu termenul inspectiei periodice expirat
- gesturile obscene sau aruncarea de obiecte pe sosea
- conducerea sub influenta bauturilor alcoolice
- depasirea cu mai mult de 50 de km pe ora a vitezei maxime admise

• Valoarea unui punct de penalizare este de 10 la suta din salariul minim brut pe economie, adica 350.000 de lei.

• La 15 puncte penalizare, carnetul se suspenda pentru o perioada de 30 de zile. O recidiva in urmatoarele 12 luni inseamna o noua suspendare a carnetului, dar pe o perioada de 60 de zile.

• Contravenientul, cu exceptia persoanei juridice, poate achita, in termen de doua zile lucratoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contravenientei, jumatate din minimum amenzii prevazute de lege. Persoanele juridice (societatile comerciale) vor fi obligate sa plateasca amenzile la valoarea lor maxima.

Fara suspendare sau amenda

Noul Cod Rutier va sanctiona cu inchisoare fapte pentru care in prezent faptasul poate scapa cu suspendarea pedepsei sau amenda penala. In cazul infractiunilor, noile sanctiuni financiare ating chiar si 35.000.000 de lei.
Infractiuni

Cum este Cum va fi

• Pentru conducerea unui autovehicul care nu are drept de circulatie in Romania sau al carui certificat de inmatriculare a fost retinut pentru defectiuni tehnice grave la sistemul de frinare
inchisoare de la 3 luni inchisoare de la 6 luni la 2 ani la 2 ani/sau amenda

• Pentru conducerea unui autovehicul cu numar fals de inmatriculare inchisoare de la 1 an la 5 ani aceeasi sanctiune, cu suspendare fara suspendare

• Pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 mg/l alcool pur in singe ori o concentratie ce depaseste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat sau care se afla sub influenta unor produse stupefiante .inchisoare de la 1 an la 5 ani inchisoare de la 1 an la 5 ani (raspunderea penala-valabila de la o concentratie de 1,00 mg/l)

• Pentru conducerea unui vehicul pe drumurile publice fara permis de conducere inchisoare de la 6 luni inchisoare de la 1 la 5 ani la 3 ani/sau amenda

• Pentru parasirea locului accidentului fara aprobarea politiei si modificarea sau stergerea urmelor unui accident rutier in urma caruia o persoana a decedat sau a fost ranita inchisoare de la 6 luni la 5 ani inchisoare de la 2 ani la 7 ani


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.