Social 7 Aprilie 2009 16:02
Guvernul a refuzat in sedinta din 1 aprilie 2009 tratamente in strainatate pentru sase pacienti bolnavi de leucemie. Drept urmare, astazi, in Piata Victoriei, la ora 17.00, va avea loc un miting autorizat de Primaria Capitalei, organizat de un grup de initiativa al societatii civile.


  • Istoric:

La 1 aprilie 2009 guvernul Boc a "semnat" sentinta la moarte a sase tineri bolnavi de leucemie care aveau nevoie urgenta de tratament in strainatate. Dosarele tinerilor asteptau o hotarare de guvern pentru alocarea fondurilor necesare tratamentului in strainatate, pe care insa nu le-au primit, explicatia fiind lipsa fondurilor, se arata intr-un comunicat de presa.

  • Dreptul la viata, garantat in Constitutie

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, al art. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 28/2003, privind trimiterea bolnavilor pentru tratament in strainatate, aprobata cu modificari prin Legea nr. 119/2003, al art. 5 alin. (1) lit. h) si alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 118/1999 privind infiintarea si utilizarea Fondului national de solidaritate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 366/2001, cu modificarile ulterioare, si al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 32/2001 pentru reglementarea unor probleme financiare, aprobata cu modificari prin Legea nr. 374/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, Guvernul Romaniei poate acorda suma necesara unui tratament in strainatate pentru bolnavii ce nu pot fi tratati in Romania.

Procedura (Ordinul nr 50/2004 al Ministerului Sanatatii) in vigoare, privind aprobarea dosarelor pentru plecarea in strainatate a bolnavilor de leucemie care nu pot fi tratati in Romania pare insa sa aiba deja un cimitir in spate. Aceasta procedura nu este transparenta, nu este punitiva, nu este clara si nu are atribute de celeritate.

  • Caz concret:

Dragos Croitoru, un tanar licean, a fost diagnosticat in noiembrie 2008 cu leucemie acuta mieloblastica rezistenta la chimioterapie si necesita urgent transplant de celule-stem in afara tarii.

In ianuarie 2009, Cornelia Croitoru, mama tanarului, a depus un dosar pentru aprobarea fondurilor, cu nr. 868/28.01.2009, la Directia de Sanatate Publica Bucuresti. Dosarul a ajuns la Ministerul sanatatii cu nr. 13818/17.03.2009 dupa indelungi presiuni.

Ministrul Sanatatii semneaza dosarul in data de 24 martie. Dosarul a ajuns la Guvern in data de 26 martie si astfel pierde sedinta de Guvern din 25 martie. Urmatoarea sedinta de Guvern a avut loc pe 1 aprilie. Intre timp, Dragos se simte tot mai rau, dar optimismul il face sa reziste in mod impresionant. In data de 2 aprilie acesta afla insa cu stupoare ca nu exista fonduri pentru cazul sau.

In anul 2008 au fost aprobate 12 dosare. In tara se imbolnavesc de leucemie, o forma ce nu raspunde la tratament chimioterapic, aproximativ 100 de copii pe an. Facand un calcul simplu, Guvernul Romaniei a condamnat la moarte 88 de copii nevinovati in anul 2008.

Dragos e internat in prezent la spitalul Coltea, unde inca asteapta fonduri.

Printre indemnurile de participare la mitingul de astazi, ora 17.00, Piata Victoriei (in fata Muzeului Antipa):

Copilul nostru poate fi oricand in locul acestor tineri!

Noi putem fi oricand in locul acestor tineri!

Boala nu alege!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.