Social 2 Aprilie 2009 02:34
Subcomisia parlamentara pentru Codul Civil a introdus un amendament potrivit caruia este interzisa in mod expres adoptia unui copil de catre doua persoane de acelasi sex, amendamentul intrunind aprobarea unanima a membrilor subcomisiei.

In cadrul articolului 479 din proiectul noului Cod Civil, referitor la adoptia simultana sau succesiva, a fost introdus un nou alineat potrivit caruia "doua persoane de acelasi sex nu pot adopta impreuna". Intentia acestui amendament este de a bloca posibilitatea ca un cuplu de homosexuali sau de lesbiene sa recurga la adoptii. "Este un subiect extrem de sensibil si am dorit sa interzicem, practic, adoptiile de catre cuplurile de homosexuali", a declarat deputatul PD-L Daniel Buda, coordonatorul subcomisiei.

Tot in cursul dezbaterilor din cursul zilei de marti, parlamentarii din subcomisie au convenit sa legifereze reproducerea umana cu un tert donator, adica posibilitatea ca un cuplu sa aiba copii cu ajutorul unei mame-surogat sau a unei mame purtatoare. Desi articolele respective nu au fost formal votate, asteptandu-se un punct de vedere al Colegiului Medicilor pe anumite chestiuni de ordin tehnic, subcomisia sprijina reglementarea acestei situatii.

"Membrii subcomisiei cred ca trebuie sa dam posibilitatea sotilor de a incheia conventii pentru a apela la serviciile unei mame-surogat. Intr-o tara cu probleme serioase cu natalitatea, nu vad de ce n-am lasa sotilor posibilitatea de a recurge la o mama purtatoare", a spus Buda. Acesta a precizat ca legiferarea procedurii ar putea sa genereze critici din partea bisericii dar, pe de alta parte, ea raspunde unei nevoi sociale. "Poate ca masura va fi atacata de biserica si poate ca pare putin imorala, dar societatea trebuie sa ia masuri in conditiile scaderii natalitatii", a apreciat pedelistul.

Subcomisia a modificat substantial si articolul 511 din proiect referitor la relatiile sociale ale copilului. Potrivit formularii adoptate, "parintii pot, numai pe baza unor motive temeinice, sa impiedice corespondenta si legaturile personale ale copilului cu alte persoane, pana la implinirea varstei de 14 ani". Parlamentarii au convenit impreuna cu reprezentantii Guvernului asupra acestei formulari astfel incat limitarea dreptului constitutional la corespondenta sa fie suficient justificata.

Initiatorii amendamentului, Iulian Urban (PD-L) si Bogdan Ciuca (PC), au sustinut ca restrictiile se impun pentru a proteja copiii de legaturi cu potentiali infractori. Posibilitatea interdictiei legaturilor a fost extinsa si asupra rudelor apropiate, precum bunicii sau fratii, la sugestia senatorului UDMR Cseke Atila. El a invocat cazul cand un copil are un frate major care ar putea sa fi comis deja fapte antisociale, precum consumul de droguri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.