Social 2 Aprilie 2009 15:41
Doamna 'western'-ului romanesc, Marga Barbu, a incetat din viata ieri dimineata, la Spitalul de Urgenta Floreasca Bucuresti.
Actrita in varsta de 80 de ani, se internase in spital in urma cu o saptamana, pentru ca suferea din cauza unei crize cardiace severe, informeaza NewsIn.

Actrita Marga Barbu, si-a cladit cariera pe roluri in serii antologice pentru cinematografia autohtona, castigandu-si renumele de adevarata "doamna a western-ului romanesc".

Marga Barbu s-a nascut pe 24 februarie 1929, la Ocna Sugatag, in judetul Maramures. A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti in 1950 si a debutat trei ani mai tarziu, in filmul "Nepotii gornistului".

Si-a castigat popularitatea odata cu seria deschisa, in 1966, de filmul "Haiducii", in care a interpretat rolul carciumaresei Anita. Spre sfarsitul anilor '70, la dorinta mai-marilor din Cultura de a da o replica romaneasca filmelor "western spaghetti" cu Clint Eastwood, a fost pus la punct proiectul filmului "Drumul oaselor", care avea sa lanseze un personaj emblematic pentriu cariera lui Florin Piersic, Margelatu. Scenariul filmului a fost scris de Eugen Barbu, sotul Margai Barbu, iar actrita a primit unul dintre rolurile principale - Agata Slatineanu. Dupa "Drumul oaselor", au urmat alte cinci filme cu acelasi Margelatu si aceeasi Agata Slatineanu exersand urmariri, impuscaturi si multe cascade in preajma Revolutiei de la 1848.

Marga Barbu a fost recompensata cu doua premii ACIN, in 1968 si 1971, iar in 2004 a fost decorata de presedintele Ion Iliescu cu Ordinul national "Serviciu Credincios" in grad de cavaler, distinctie oferita pentru intreaga activitate artistica, in care a bifat roluri in peste 30 de filme.

Actrita, care implinise 80 de ani in februarie, a jucat in peste 30 de filme, fiind cunoscuta in special pentru rolurile din seriile deschise de "Haiducii" si "Drumul oaselor". Actrita a fost casatorita cu scriitorul Eugen Barbu, care a colaborat, ca scenarist, la filmele din seria "Drumul oaselor".



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.