Social 1 Aprilie 2009 03:45
Cand a venit in romania, Henri Cartier-Bresson era in culmea gloriei ca fotojurnalist si pe punctul de a renunta la fotografie – anul 1975 este anul in care artistul pune punct carierei sale prodigioase de fotojurnalist, declarand ca renunta la arta care l-a consacrat.

Acest lucru face cu atat mai interesante sub raport istoric fotografiile pe care le-a realizat cu acest prilej. El a fost invitat in Romania cu prilejul "aniversarii a 30 de ani de la eliberarea tarii de sub jugul fascist", in vocabularul epocii, si a sosit la Bucuresti insotit de sotia sa, Martine Franck, la randul ei un fotograf cunoscut, ale carei imagini din acea vizita le puteti vedea pe site-ul magnumphotos.com. Cel care l-a insotit in pelegrinarile sale prin Bucuresti a fost fotograful Andrei Pandele, care consacra intalnirii cu Bresson un material publicat in "Fotomagazin".

Cazat la Hanul lui Manuc

Artistul francez, cazat la Hanul lui Manuc, i-a cerut romanului sa-l duca intr-un loc aglomerat, cel mai apropiat fiind piata Matache, care, spune Pandele, i s-a parut foarte saraca – ce i-a atras atentia a fost un mestesugar care facea inele de argint pe trotuar. Pe Calea Victoriei i-au atras atentia oamenii care examinau parkmetrele, care atunci se montau pentru prima oara in Bucuresti, iar in fata Casei Centrale a Armatei, lesturile de steaguri si portrete ale lui Nicolae Ceausescu ramase dupa serbarea de 1 Mai.

A doua zi a fost la Craiova, unde a facut putine fotografii. Inapoi in Bucuresti, la Fabrica de Lapte Militari, mult prea curiosul la detalii Bresson a fost dus cu o Volga neagra de catre un ghid care nu stia franceza, apoi l-a transportat la IMGB; fotografiile realizate cu acest prilej au in centru oamenii, si nu realizarile industriei socialiste, cum si-ar fi dorit oficialii. Traseul impus francezului a inclus apoi BIG Berceni si Caru’ cu Bere, locatii in care artistul nu a facut poze, preferand ambianta anonima a cartierelor muncitoresti – un pensionar culegand iarba in fata blocului (in proaspatul cartier Drumul Taberei), oameni ai muncii iesind de la serviciu, pe fundalul unor blocuri neterminate.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.